Για εννέα ημέρες, το Μεσολόγγι φιλοξένησε το πρόγραμμα Erasmus+, Dancing with Nature.
Oι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σλοβακία και τη Λιθουανία συναντήθηκαν για να προωθήσουν τη διαπολιτισμική κατανόηση, την περιβαλλοντική ευθύνη και την προσωπική ανάπτυξη.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής στο Μεσολόγγι, οι συμμετέχοντες αλληλοεπίδρασαν με τους ντόπιους και βυθίστηκαν στον τοπικό πολιτισμό, τις παραδόσεις και τη φυσική ομορφιά της Αιτωλοακαρνανίας.
Από την εξερεύνηση του Μουσείου Άλατος, των Πελάδων μέχρι την παρακολούθηση ενός θεατρικού εργαστηρίου στο Αρχαίο Θέατρο της Πλευρώνας, και από την ξενάγηση στο έργο του αναγνωρισμένου Μεσολογγίτη γλύπτη και χαράκτη Απόστολου Κούστα, έως την συζήτηση με τον διάσημο Μεσολογγίτη ακαδημαϊκό, Σπύρο Μαργέτη, απέκτησαν βαθιά εκτίμηση για την ιστορία και την κληρονομιά της Ελλάδας και του νομού μας.
Μάλιστα συμμετείχαν ενεργά στους σκοπούς του προγράμματος τόσο με τον καθαρισμό της παραλίας της Τουρλίδας όσο και με την διοργάνωση μιας τελετής στο αεροδρόμιο του Μεσολογγίου, κατά την οποία οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του προγράμματος.
Οι εμπειρίες αυτές όχι μόνο εμβάθυναν την κατανόηση της χώρας, αλλά και τους έδωσαν τα εφόδια για να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να προωθήσουν τους στόχους του προγράμματος Erasmus+ στις χώρες τους.
Καθώς το πρόγραμμα έφτασε στο τέλος του, οι συμμετέχοντες αναλογίστηκαν τις μεταμορφωτικές τους εμπειρίες. Έχουν δημιουργήσει μόνιμες φιλίες, είχαν αποκτήσει πολύτιμες διαπολιτισμικές δεξιότητες και είχαν αναπτύξει βαθύτερη εκτίμηση τόσο για τον πολιτισμό της περιοχής μας όσο και για τον ποικιλόμορφο κόσμο γύρω τους.
Το Dancing with Nature ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή ανταλλαγή νέων – ήταν ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ένας εορτασμός του ανθρώπινου πνεύματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο πραγματοποιήθηκε από την ομάδα νέων aitodreamers, στην οποία συμμετέχουν δυο φοιτήτριες από το Μεσολόγγι (Εβελίνα Γεωργακοπούλου και Κωνσταντίνα Σπανού) και δύο φοιτητές από το Αγρίνιο (Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος και Φώτης Μπαρδάκης).
Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.