Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, «σε μια ιστορική βραδιά για την πόλη», «σε κλίμα γιορτής», το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025 στο κατάμεστο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας έγινε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο Αλυκές Μεσολογγίου – Μισή χιλιετία ιστορίας (15ος – 20ός αιώνας). Η συγκρότηση της αλοπηγίας στην νεότερη Ελλάδα, που εκπόνησε η Μεσολογγίτισσα εκπαιδευτικός, δραστήρια προϊσταμένη του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Μεσολογγίου Όλγα Γιαννακογεώργου. Η «ιδιαίτερης βαρύτητας για το Μεσολόγγι εκδήλωση» κατά κοινή ομολογία από όλους όσους παραβρέθηκαν, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων από την αρχή μέχρι το τέλος λόγω των εξαιρετικών και γλαφυρών τοποθετήσεων όλων των ομιλητών αλλά και της άψογης διοργάνωσης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από πεντακόσιοι συμμετέχοντες, δημότες και από πολλές ακόμα περιοχές της χώρας, μιλώντας όλοι για «μια μεγάλη βραδιά», για «μια βραδιά αντάξια της ιστορίας του Μεσολογγίου», κατά την οποία «η μαζική συμμετοχή και το έκδηλο ενδιαφέρον του κόσμου, καθώς και το υψηλό επίπεδο της εκδήλωσης και η όμορφη, ζεστή διακόσμηση του χώρου δημιούργησαν μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα σε μια ιστορική βραδιά πολιτισμού», σε μια «κατάμεστη αίθουσα όπου δεν έπεφτε καρφίτσα από το πλήθος του κόσμου που έδωσε το παρόν». Ο κόσμος αγκάλιασε την έκδοση καθώς, όπως ειπώθηκε, πρόκειται για ένα θέμα που «δεν το είχε αγγίξει κανείς» και για «ένα βιβλίο που ανοίγει µια νέα σελίδα σε πιθανές διεκδικήσεις του Μεσολογγίου».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Δρ Ολυμπία Βικάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Αθανάσιος Μαυρομμάτης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κ. Χρήστος Παΐσιος, ο δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κα Γεωργία Φούντα, πρώην δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων, στελέχη της εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων η Περιφερειακή Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κα Αθανασία Μπαλωμένου, ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης Αιτ/νίας κ. Χρήστος Καζαντζής και οι πρώην δ/ντές Δ/θμιας Εκπ/σης Αιτ/νίας κ.κ. Αθανάσιος Σαρδέλης και Ιάκωβος Παλαιολόγος, καθώς και ο διευθυντής και στελέχη των Αλυκών Μεσολογγίου και στελέχη των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. και πολλοί φίλοι. Ξεχωριστή παρουσία, ο δικηγόρος Ναυτικού Δικαίου κ. Σωτήριος Μπούρος, ο ένας εκ των δύο χορηγών της έκδοσης, που στήριξε γενναιόδωρα τη δημιουργία του βιβλίου και πάντοτε ενισχύει πρωτοβουλίες και δράσεις που αποσκοπούν στην ανάδειξη του τόπου καταγωγής του.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού Δρ Ολυμπία Βικάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Μαυρομμάτης και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Γεωργία Φούντα ως εκπρόσωπος του δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Σπύρου Διαμαντόπουλου. Η κα Βικάτου χαρακτήρισε την έκδοση «εμβληματική», «κιβωτό ιστορίας και πολιτισμού για το Μεσολόγγι και όχι μόνο, έναν τόμο που αποτελεί την πρώτη, καθόλα άρτια και επιστημονικά τεκμηριωμένη δημοσίευση, που έρχεται να καλύψει ένα κενό στην βιβλιογραφία αναφορικά με την ιστορία του άλατος και των αλυκών στο Μεσολόγγι και στην Ελλάδα, καθώς και να τεκμηριώσει, μεταξύ άλλων, πως το Μεσολόγγι, πόλη-σύμβολο της ελευθερίας κατέχει μια εξίσου εμβληματική θέση στην ιστορία της αλοπηγίας στη χώρα». Επισημαίνοντας ιδιαίτερα στην προστιθέμενη αξία του βιβλίου την ανάδειξη της ιστορικότητας των αλυκών ως πεδίων που συνδέονται με τα χρόνια του Αγώνα, συγκινημένη η κα Βικάτου δήλωσε πως «η έκδοση παρουσιάζεται σε χρόνο ιδιαίτερα συμβολικό και ιστορικά σημαντικό, ως εναρκτήρια γιορτή στο κατώφλι του 2025, 200 χρόνια από το επετειακό 1825, ένα έτος-ορόσημο για το Μεσολόγγι που σηματοδοτήθηκε από τα γεγονότα της δεύτερης πολιορκίας, η οποία χάραξε το δρόμο προς την ελευθερία και το μεγαλειώδες έπος της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων». Τόνισε ότι «η έκδοση συμβάλει τα μέγιστα: στην καταγραφή και προβολή της ιστορίας των αλυκών Μεσολογγίου και της αλοπηγικής παράδοσης της πόλης και της χώρας, στην ανάδειξη της αξίας των αλυκών ως σημαντικών πλουτοπαραγωγικών πόρων της Εθνικής Οικονομίας, στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που συγκροτεί η τέχνη της αλοπηγίας και στην προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, στη διάσωση και διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, στον ορισμό της πόλης του Μεσολογγίου ως μητρόπολης της αλοπηγίας, καθώς και στον ορισμό των αλυκών Μεσολογγίου ως υπαίθριων μουσείων ιστορίας και πολιτισμού», λόγοι για τους οποίους η κα Βικάτου απηύθυνε δημόσιο έπαινο προς την κα Γιαννακογεώργου, ενώ δήλωσε πως «η ανάδειξη όλων των παραπάνω είναι μείζονος σημασίας –και όχι μόνον για την Ιερή Πόλη –και ως εκ τούτου το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα υποστηρίξει».
Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρομμάτης μίλησε για τη μεγάλη κληρονομιά που συνιστά για τον τόπο η δημιουργία της έκδοσης, χαρακτηρίζοντάς την έκδοση-έμβλημα, η οποία έρχεται να καλύψει μια ανάγκη της Περιφέρειας, καθώς θα προσφέρεται πλέον ως αντιπροσωπευτικό δώρο στους επίσημους επισκέπτες της πόλης. Εξήρε τον αθόρυβο και μεθοδικό τρόπο δουλειάς της συγγραφέως αλλά και την εξαιρετικά σημαντική προσφορά της στην πόλη μέσα από την εργασία της στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενώ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη δημιουργία αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας που θα υποστηρίζει ανθρώπους και πρωτοβουλίες προς το σκοπό αυτό.
Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με τη σειρά της τόνισε στον χαιρετισμό της πως, «πέρα από συγγραφέας αυτού του σημαντικού της πονήματος που φωτίζει και τεκμηριώνει επιστημονικά την ιστορία της πόλης μέσα από μια άγνωστη πτυχή της, τεκμηριώνοντας ένα τόσο αδιερεύνητο κεφάλαιο της ιστορίας και καλύπτοντας έτσι ένα υπαρκτό βιβλιογραφικό κενό, η κα Γιαννακογεώργου είναι και μια άριστη συνεργάτιδα του Δήμου καθώς προΐσταται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέσω του οποίου επιτελεί ιδιαίτερα αξιόλογη δουλειά».
Για τη σπουδαιότητα της έκδοσης, το ρόλο που διαδραμάτισε το αλάτι στην ιστορία των λαών και την ιστορικότητα των αλυκών ως τόπων που συνδέονται με τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 μίλησαν η διακεκριμένη καθηγήτρια Οικολογίας και Οικογεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Θεοδώρα Πετανίδου και ο έγκριτος δημοσιογράφος και συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας, μαγνητίζοντας το κοινό με την αμεσότητα και τη γλαφυρότητα του λόγου τους. Ακολούθησε συνοπτική παρουσίαση ενδεικτικών σταθμών της μεγάλης αλοπηγικής παράδοσης του Μεσολογγίου από τη συγγραφέα, η οποία στο κλείσιμο της εκδήλωσης, σε μια ένδειξη υψηλού συμβολισμού, όχι μόνο προς τη μεγάλη αλοπηγική παράδοση της πόλης αλλά και προς τους επίσημους θεσμικούς φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, επέδωσε τόσο στη Γενική Δ/ντρια του Υπουργείου Πολιτισμού όσο και στον Αντιπεριφερειάρχη ένθετο αναμνηστικό με ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχείο για τη μεγάλη αλοπηγική παράδοση του Μεσολογγίου, προκειμένου να φιλοξενηθεί στις αντίστοιχες υπηρεσίες τους, καθώς και από έναν πανόδετο πολυτελή τόμο της έκδοσης μαζί με συμβολικά πουγκάκια αλατανθού, σφραγίζοντας αμοιβαίους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Επιπλέον στον Αντιπεριφερειάρχη προσφέρθηκε η εικαστική σύνθεση με τη λέξη ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ από κρυστάλλους αλατιού, η οποία ζητήθηκε ώστε να τοποθετηθεί και να κοσμεί την είσοδο του κτηρίου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Η εκδήλωση έκλεισε με δύο πολύ σημαντικές προτάσεις-πρωτοβουλίες της συγγραφέως που αφορούν την ανάδειξη και αξιοποίηση της αλοπηγικής παράδοσης του Μεσολογγίου καθώς και την προβολή της τέχνης της αλοπηγίας στην Ελλάδα: α) την πρόταση ίδρυσης Εθνικού Κέντρου Αλοπηγίας στο Μεσολόγγι, στη μητρόπολη της αλοπηγίας, όπως αναλυτικά κατατέθηκε και στις προτάσεις της για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Έξοδο, η ίδρυση του οποίου κατά κοινή ομολογία είναι αναγκαία, καθώς λείπει από το πολιτιστικό τοπίο της χώρας μας, και β) την πρόταση κήρυξης της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας, στην οποία λειτούργησαν οχτώ επί συνόλου αλυκές στις αρχές του 20ού, ως Γεωπάρκο Ιστορίας και Πολιτισμού. Οι αλυκές χρήζουν άμεσης προστασίας και για τον πρόσθετο λόγο ότι αποτελούν κοιτίδες μιας θαυμαστής βιοποικιλότητας και άγριας ζωής σε κίνδυνο, ενώ απειλούνται με κατάρρευση λόγω της κλιματικής κρίσης, όπως κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με τις παράκτιες ζώνες.