Η συγκομιδή της βρώσιμης ελιάς συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, παρά τις προκλήσεις που έχει φέρει η φετινή ξηρασία. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, που έχει ιδρυθεί από τοπικούς παραγωγούς, οι ελιές συλλέγονται σε μεγάλες ποσότητες και περνούν από ειδική αυτόματη διαδικασία διαλογής. Με τη βοήθεια κάμερας που ανιχνεύει το χρώμα της ελιάς, οι καρποί διαχωρίζονται με ροή αέρα, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλή ακρίβεια στον διαχωρισμό και την ποιότητά τους.
Αφού ολοκληρωθεί η διαλογή, οι ελιές εισέρχονται σε μεγάλες δεξαμενές για φυσική επεξεργασία, μέχρι να είναι έτοιμες για συσκευασία και διάθεση. Παρόλα αυτά, η τιμή της ελιάς φέτος απογοητεύει τους παραγωγούς, καθώς δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής. Ένα επιπλέον εμπόδιο είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, που δυσκολεύει τη συγκομιδή και την επεξεργασία, δημιουργώντας πιέσεις σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.