Ο φυσικός του Χάρβαρντ, Άβι Λεμπ, αποκάλυψε ότι το αντικείμενο αναμένεται να περάσει κοντά από τη Γη στις 17 Δεκεμβρίου, κινούμενο μέσα στο ηλιακό σύστημα με ταχύτητα άνω των 66 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (ή περίπου 237.640 χλμ./ώρα).
Αυτό σημαίνει ότι το άγνωστο αντικείμενο, που οι επιστήμονες αποκαλούν A11pl3Z, κινείται πολύ γρήγορα για να «παγιδευτεί» από τη βαρύτητα του Ήλιου ή κάποιου πλανήτη.
Η ασυνήθιστη πορεία και ταχύτητα του A11pl3Z παρατηρήθηκαν πρώτα στα τέλη Ιουνίου από τον αστρονόμο Σαμ Ντιν, ωστόσο μόλις πρόσφατα η Διεθνής Αστρονομική Ένωση το αναγνώρισε επίσημα ως διαστρικής προέλευσης.
Ο Λεμπ εκτιμά ότι το A11pl3Z ίσως είναι ένας μεγάλος διαστημικός βράχος ή κομήτης, αν και οι επιστήμονες εξετάζουν ακόμα την πραγματική του φύση.
Το μέγεθός του υπολογίζεται περίπου 19 χιλιόμετρασε διάμετρο — πολύ μεγαλύτερο από τα προηγούμενα διαστρικά αντικείμενα που έχουν περάσει από το ηλιακό μας σύστημα, όπως ο Oumuamua και ο κομήτης Borisov.
Ο Oumuamua είχε μήκος μόλις 100–400 μέτρα, ενώ ο πυρήνας του Borisov περίπου 0,8 χλμ.
Όπως ο Oumuamua το 2017, έτσι και το A11pl3Z ενδέχεται να προκαλέσει εικασίες ότι πρόκειται για τεχνητό αντικείμενο που στάλθηκε από κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα με νοήμονα ζωή.
Το 2021, ο Λεμπ είχε υποστηρίξει ότι ο Oumuamua ίσως προοριζόταν να σαρώσει σήματα από όλες τις κατευθύνσεις, ψάχνοντας για αισθητήρες από έναν παλιό δέκτη που είχε τοποθετηθεί στη Γη.
Πιθανή τεχνητή προέλευση;
Ο Oumuamua, το πρώτο καταγεγραμμένο διαστρικό αντικείμενο, είχε προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε ερευνητές UFO όταν διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν γνωστός κομήτης ή αστεροειδής.
«Εκτιμήθηκε πως είχε δισκοειδές σχήμα και εμφάνιζε μη βαρυτική επιτάχυνση — κάτι που αυξάνει την πιθανότητα τεχνητής προέλευσης», έγραψε ο Λεμπ στο Medium.
Αν το A11pl3Z είναι διαστημικός βράχος, τότε είναι εκπληκτικά τεράστιο σε σύγκριση με τα προηγούμενα διαστρικά αντικείμενα.
Ωστόσο, δεν αναμένεται να πλησιάσει τη Γη επικίνδυνα. Η πιο κοντινή του απόσταση θα είναι 2,4 αστρονομικές μονάδες (AU), δηλαδή περίπου 223 εκατομμύρια μίλια.
Μια αστρονομική μονάδα ισούται με την απόσταση Γης–Ήλιου, δηλαδή 93 εκατομμύρια μίλια. Τεχνικά, το A11pl3Z βρίσκεται ήδη εντός του ηλιακού συστήματος, σε απόσταση 3,8 AU από τη Γη στις 2 Ιουλίου.
Τον Οκτώβριο, αναμένεται να πλησιάσει περισσότερο τον Άρη, σε απόσταση 0,4 AU (~60 εκατομμύρια χλμ.).
Οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι αποτελεί απειλή για τη Γη. Αν όμως το μέγεθός του (12 μίλια) είναι ακριβές, τότε κατατάσσεται στην κατηγορία ενός «δολοφόνου πλανητών» — θα μπορούσε δηλαδή να προκαλέσει εξάλειψη ζωής αν έπεφτε στη Γη.
Υπάρχει όμως η πιθανότητα ότι το A11pl3Z είναι μικρότερο απ’ όσο φαίνεται. Ο Λεμπ εξηγεί ότι μπορεί να είναι κομήτης όπως ο Borisov το 2019, με έναν μικρό πυρήνα και ένα φωτεινό νέφος σκόνης και αερίων που αντανακλά το φως και δίνει ψευδαίσθηση μεγαλύτερης μάζας στα τηλεσκόπιά μας.
Περιορισμένο χρονικό «παράθυρο»
Η υψηλή ταχύτητα του A11pl3Z αφήνει πολύ μικρό χρονικό περιθώριο στους αστρονόμους για μελέτη, πριν εγκαταλείψει το ηλιακό σύστημα το 2026.
Μέχρι τότε, επιστήμονες σκοπεύουν να συγκεντρώσουν δεδομένα για την πορεία του με τηλεσκόπια όπως το Rubin Observatory στη Χιλή ή και το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb.
Ελπίζουν να επιβεβαιώσουν ότι:
Θα περάσει από τον Ήλιο στα τέλη Οκτωβρίου,
Θα πλησιάσει τη Γη με ασφάλεια τον Δεκέμβριο,
Θα προσπεράσει τον Δία τον Μάρτιο του 2026.
Όταν φτάσει πιο κοντά, οι επιστήμονες θα μπορέσουν πιθανώς να προσδιορίσουν αν πρόκειται για αστεροειδή, κομήτη ή κάτι άλλο.
«Αυτά τα αντικείμενα περνούν μέσα από το ηλιακό σύστημα με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Είναι εξαιρετικά παροδικά και είμαστε πολύ περιορισμένοι στο τι μπορούμε να μάθουμε γι’ αυτά», δήλωσε ο Mark Norris από το Πανεπιστήμιο του Central Lancashire στο New Scientist.
Πηγή:neakriti.gr