Από το 2021 μιλούσε για «συμφέροντα» στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Σπήλιος Λιβανός, αλλά βρέθηκε γρήγορα εκτός…
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας! Και οι συνομιλίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας «καίνε» τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο τους εμπλεκόμενους.
Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση από τη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι ότι αυτή είδε πιθανές ευθύνες των Βορίδη και Αυγενάκη, «παραλείποντας» τους Λιβανό και Γεωργαντά, που στο μεσοδιάστημα βρέθηκαν στη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην περίπτωση τουλάχιστον του Σπήλιου Λιβανού φαίνεται πως υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι ο ίδιος ίσως να μην ήταν μέρος του προβλήματος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά να επιχείρησε να βάλει τάξη στο χάος με τις παράνομες επιδοτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι την περίοδο που ο Σπήλιος Λιβανός βρίσκονταν στη θέση του Υπουργού, αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Κρήτη είχαν κυκλοφορήσει αφίσα με την οποία είχαν «επικηρύξει» το Σπήλιο Λιβανό, ζητώντας την παραίτησή του.
Σήμερα, που ξέρουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορά την Κρήτη και αυτούς που δήλωναν βοσκοτόπια στο Γράμμο και τη Χαλκιδική (ευτυχώς δηλαδή που δεν δήλωναν βοσκοτόπια στα Τίρανα και τα Σκόπια), αυτή η αφίσα «ερμηνεύεται» διαφορετικά. Και ίσως να είναι “έπαινος” για το Σπήλιο Λιβανό.
Αξίζει δε να θυμηθούμε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «παραίτησε» το Σπήλιο Λιβανό για αστείους λόγους και με συνοπτικές διαδικασίες, παρότι προσωπικός του φίλος από τα μαθητικά χρόνια. Ο έστω ατυχής τρόπος που σχολίασε ο Σπήλιος Λιβανός το 2022 κάτι που έγινε το 2007, δεν είναι λόγος για να βρεθεί εκτός Κυβέρνησης ένας Υπουργός. Εκτός κι αν ήταν «ενοχλητικός» ως Υπουργός… Μήπως η αποπομπή Λιβανού είχε να κάνει κατά κάποιο τρόπο με την αφίσα των κτηνοτρόφων της Κρήτης; Ή μήπως είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο Σπ. Λιβανός ως αρμόδιος Υπουργός στη βουλή μιλούσε για την προσπάθεια εξυγίανσης από την πλευρά της Κυβέρνησης, αφού παραδέχονταν την ύπαρξη συμφερόντων στον ΟΠΕΠΕΚΕ;
Μια από τις τοποθετήσεις του Σπ. Λιβανού για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή, που επανέφερε στη δημοσιότητα με δημοσίευμά της η «Εφ.Συν» είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τον Απρίλιο του 2021, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε ερώτηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την οποία είχε καταθέσει ο Σταύρος Αραχωβίτης (που ήταν και ο τελευταίος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ) εμμέσως πλην σαφώς αναγνώριζε την ύπαρξη συμφερόντων εντός του αμαρτωλού Οργανισμού.
Συγκεκριμένα τότε ο Σπ. Λιβανός έλεγε επί λέξει: «Όσον αφορά το θέμα για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνουμε τα πάντα ώστε να διασφαλίσουμε ακριβώς αυτή την απρόσκοπτη λειτουργία του, όμως με συμφέρον για τον αγρότη και όχι υπηρετώντας άλλα συμφέροντα». Και σε ακόμη υψηλότερους τόνους στη συνέχεια της ομιλίας του, «η θέση μου είναι ξεκάθαρη και την επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, εμφορούμενος από επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα, γιατί έτσι θέτει σε κίνδυνο τις πληρωμές των 640.000 δικαιούχων, τους αγρότες μας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους». Όμως σημείωνε εμφατικά- «εμείς αυτό, ως πολιτική ηγεσία και ως κυβέρνηση, σας το ξαναλέω, δεν θα το επιτρέψουμε. Θα κάνουμε ό,τι ακριβώς χρειάζεται, ώστε να λειτουργεί κανονικά ο οργανισμός».
Κάνοντας επίσης λόγο για «εμπόδια που προκύπτουν από τις αντεγκλήσεις των συμφερόντων των εταιρειών», διαβεβαίωνε για την κυβερνητική αποφασιστικότητα «να προχωρήσουμε, γιατί έχει ξεκινήσει ήδη αυτή η διαδικασία στη διαλεύκανση όλων αυτών των υποθέσεων που υπαινιχθήκατε στην ερώτησή σας σε σχέση με ανομίες του παρελθόντος».
Οι ανομίες του παρελθόντος τελικά αναδείχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την έρευνά της, καθώς η κυβέρνηση νωρίτερα, όπως παραδέχθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέτυχε να εξυγιάνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι κάποιοι παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ήταν μέρος του προβλήματος…
Δημήτρης Παπαδάκης
SINIDISI.GR