Η Αγία Γλυκερία που γιορτάζεται σήμερα Τρίτη 13 Μαΐου είναι μία από τις σημαντικότερες μορφές των πρώτων χριστιανικών αιώνων, με έντονη κατηχητική δράση, μαρτύριο και θαυματουργική παρουσία που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πίστη.
Το ιερό λείψανό της παρέλαβε ο Επίσκοπος Ηρακλείας Δομίτιος και το ενταφίασε με τιμές κοντά στην πόλη. Από τότε, πλήθος θαυμάτων άρχισαν να λαμβάνουν χώρα.
Γεννημένη στη Τραϊανούπολη τον 2ο αιώνα μ.Χ., κατά τη βασιλεία του αυτοκράτορα Αντωνίνου του Ευσεβούς (138–161 μ.Χ.), η Αγία Γλυκερία μεγάλωσε σε ευγενή και ισχυρή οικογένεια, καθώς ο πατέρας της Μακάριος είχε διατελέσει ύπατος. Από μικρή ηλικία όμως ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι στη διάδοση της πίστης.
Η σύγκρουση με την εξουσία και το μαρτύριο
Η δράση της δεν άργησε να τραβήξει την προσοχή του ηγεμόνα Σαββίνου, ο οποίος τη διέταξε να παρουσιαστεί μπροστά του. Εκείνη, με θάρρος και πίστη, εμφανίστηκε έχοντας σημειώσει τον Τίμιο Σταυρό στο μέτωπό της και δεν δίστασε να ομολογήσει δημοσίως την πίστη της στον Χριστό.
Εκείνος έξαλλος την οδήγησε με τη βία στον ειδωλολατρικό ναό για να προσευχηθεί και να θυσιάσει στο είδωλα. Εκεί η Γλυκερία αφού προσευχήθηκε θερμά, συνέτριψε το άγαλμα του Δία. Εξοργισμένοι οι ειδωλολάτρες, την έσυραν έξω και τη λιθοβόλησαν με μανία. Όμως ούτε μία πέτρα δεν άγγιξε την Αγία, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύσουν στο Χριστό. Στη συνέχεια, αφού υπέστη διάφορα βασανιστήρια ρίχθηκε στη φυλακή, όπου κατήχησε και έφερε στη χριστιανική πίστη το δεσμοφύλακά της Λαοδίκιο, ο οποίος εν συνεχεία ομολόγησε με θάρρος την πίστη του και μαρτύρησε για το Χριστό.
Αμετάπειστος ο τύραννος, διέταξε να βασανίσουν εκ νέου τη Γλυκερία και έπειτα να τη ρίξουν στο άγρια θηρία. Όμως και εκείνα την σεβάστηκαν, αν και ένα εξ’ αυτών τη δάγκωσε με αποτέλεσμα η Αγία να παραδώσει σε ολίγες ημέρες το πνεύμα της στον αθλοθέτη Κύριο.
Τα θαύματα της Αγίας Γλυκερίας
Το ιερό λείψανό της παρέλαβε ο Επίσκοπος Ηρακλείας Δομίτιος και το ενταφίασε με τιμές κοντά στην πόλη. Από τότε, πλήθος θαυμάτων άρχισαν να λαμβάνουν χώρα: ασθενείς θεραπεύονταν, δαιμονισμένοι λυτρώνονταν και άνθρωποι κάθε τάξης εύρισκαν παρηγοριά.
Όπως αναφέρεται και στην Υμνολογία της Εκκλησίας, στον τόπο του μαρτυρίου της ανάβλυσε πηγή με αγίασμα, από το οποίο όσοι προσέρχονταν με πίστη, λάμβαναν ίαση. Η πηγή αυτή έγινε σημείο αναφοράς και πόλος έλξης για χιλιάδες πιστούς.
Κατά τη Βυζαντινή περίοδο, η Ηράκλεια μετατράπηκε σε παλλαϊκό προσκύνημα, εξαιτίας των πολυάριθμων θαυμάτων της Αγίας. Ακόμη και αυτοκρατορικά πρόσωπα κατέφευγαν στον πανίερο τάφο της για προσευχή. Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος φέρεται να την επισκέφθηκε το 610 μ.Χ., ενώ νωρίτερα, το 591 μ.Χ., άλλοι αξιωματούχοι ανέπεμψαν προσευχές στη χάρη της.
Η εκκλησία της Αγίας Γλυκερίας πυρπολήθηκε σε κάποια φάση, αλλά ανακαινίστηκε το 551 μ.Χ. από τον Αυτοκράτορα Μαυρίκιο, ως ένδειξη τιμής προς τη μεγάλη μάρτυρα της πίστης.
Η Αγία Γλυκερία δεν τιμάται μόνο ως μάρτυρας, αλλά και ως ζωντανή παρουσία χάριτος και θαυμάτων. Η μνήμη της εορτάζεται με λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 13 Μαΐου, και το όνομά της παραμένει σύμβολο θάρρους, πίστης και αγάπης προς τον Χριστό.