Στο κυνήγι για σπίτια και περιουσίες χωρίς κληρονόμους βγαίνουν ξανά Δημόσιο και ιδιώτες. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν λύσεις για να αξιοποιήσουν ταχύτερα και αποδοτικότερα τις σχεδόν 7.000 σχολάζουσες κληρονομιές, για τις οποίες έχει λάβει γνώση το Δημόσιο ότι παραμένουν ορφανές από κληρονόμους. Το σχέδιο προβλέπει να γίνεται και χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για αυτόματη αναζήτηση των κληρονόμων, προκειμένου να εντοπίζεται άμεσα αν έκαναν αποδοχή ή αποποίηση και η κληρονομιά να περνάει στους πραγματικούς δικαιούχους ή, τελικά, στο Δημόσιο.
Στο παιχνίδι μπαίνουν και ιδιώτες. Κάποιοι προσδοκούν τα νόμιμα εύρετρα (10% της περιουσίας). Οι περισσότεροι όμως είναι διαχειριστές ή συνιδιοκτήτες πολυκατοικιών με διαμερίσματα που μένουν κλειστά και ρημάζουν από χρόνια. Προσπαθούν να εισπράξουν οφειλόμενα κοινόχρηστα ή επιζητούν να βγάλει σε πλειστηριασμό τα εγκαταλειμμένα ακίνητα το Δημόσιο, προκειμένου «να βρεθεί να τα πάρει ένας νοικοκύρης» που θα συμμετέχει στις κοινές υποχρεώσεις, ώστε να μην επιβαρύνονται με αυτές άλλο πια οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες.
Δεν έχουν όλοι πάντα αγαθές προθέσεις όμως. Συχνά, πίσω από τις σχολάζουσες κληρονομιές οι έρευνες αποκαλύπτουν τρίτα πρόσωπα από το πουθενά, τα οποία είτε έχουν καταπατήσει την περιουσία του εκλιπόντος και επικαλούνται χρησικτησία είτε -ακόμα και χωρίς συμβόλαια ή και αν είναι γνωστό πως ο ιδιοκτήτης δεν είχε εν ζωή κανέναν άλλον συγγενή- διεκδικούν οι ίδιοι τα ακίνητα, προσκομίζοντας χειρόγραφες διαθήκες, για τις οποίες περνάνε χρόνια για να κριθεί η γνησιότητά τους στα δικαστήρια.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr