Μια καλή πρακτική, παράδειγμα προς μίμηση από την γειτονική χώρα.
Στην Ιταλία, πρόσφατα εγκρίθηκε περιβαλλοντικός νόμος που στοχεύει στην καταπολέμηση της εγκατάλειψης των ελαιώνων. Σύμφωνα με το Κέντρο Μελέτης “Italia Olivicola”, περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα ελαιώνων είναι εντελώς εγκαταλελειμμένα, ενώ πάνω από 3 εκατομμύρια είναι σε μερική εγκατάλειψη, με χαμηλή παραγωγή και ευαισθησία σε κλιματικές συνθήκες.
Ο νόμος (περιβαλλοντικό διάταγμα), υπογεγραμμένος από τον Pino Bicchielli, αντιπρόεδρο του κόμματος Noi Moderati (συμμετέχει στην κεντροδεξιά κυβέρνηση) στην Βουλή των Αντιπροσώπων, περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις και ενθαρρύνει τη δημιουργία κοινοτικών συνεταιρισμών για την αποκατάσταση της ελαιοκαλλιέργειας, η οποία επιπρόσθετα προσελκύει τουρίστες ενδιαφερόμενους για την πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομιά.
Ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία των παραδοσιακών ελαιώνων στην προστασία από διαβρωτικά φαινόμενα και πυρκαγιές. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Κοινοπραξίας Ελαιοπαραγωγών, η εγκατάλειψη 500 χιλιάδων εκταρίων αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ελαιοκομικών Δήμων, Michele Sonnessa, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως κομβική, επισημαίνοντας την ανάγκη συμμετοχής των παραγωγών στην ανάπτυξη στρατηγικών για την αποκατάσταση των ελαιώνων και τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου.
Για τους Ιταλούς η ανάκτηση εγκαταλελειμμένων ελαιώνων έχει αξία που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, περιβαλλοντική, με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της ελιάς, την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, τον τουρισμό, καθώς και το ευρύτερο θέμα της αειφορίας.
Με δεδομένο το ότι οι τρεις μεγάλες Ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία θα ήταν καλό και η χώρα μας να λαμβάνει τα θετικά μηνύματα και τις βέλτιστες πρακτικές από χώρες με παρεμφερείς δυνατότητες αλλά και προβλήματα.