Στάσεις ζωής και συμπεριφορές των προγόνων μας, που είναι δυνατόν να εμπνεύσουν.
του Κώστα Σακαρέλου
Καθημερινά ακόμα στα δελτία ειδήσεων για σχολεία που λειτουργούν με βασικές ελλείψεις στις υλικοτεχνικές τους υποδομές, για νοσοκομεία που έχουν φτάσει ή και έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους, για προβλήματα στα οδικά δίκτυα, το δίκτυα ύδρευσης, την καθαριότητα κ. α. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε τα υπαρκτά αυτά προβλήματα είτε με καταγγελτικό λόγο είτε αναζητώντας επιχειρήματα, ανάλογα με την κομματική ή παραταξιακή μας τοποθέτηση. Αδυνατούμε ή δεν θέλουμε να δούμε τα προβλήματα και τις λύσεις τους – που πολλές φορές είναι εύκολες – στις πραγματικές του διαστάσεις. Σπάνια βλέπουμε – μήπως δεν θέλουμε να δούμε; – τη δική μας ατομική ευθύνη, που σχετίζεται με τις γενεσιουργές αιτίες και τη λύση των προβλημάτων.
Ας δούμε όμως πώς αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα οι πρόγονοί μας πριν από 100 περίπου χρόνια;
Με τη λήξη του διδακτικού έτους 1907 – 1908 οι κάτοικοι της Κοινότητας Άνω Βασιλικής έβαλαν ως στόχο την επισκευή και συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητάς τους. Αναζήτησαν λύση μέσω των υπευθύνων, μάταια όμως κι ο χρόνος περνούσε. Ξεκίνησε το σχολικό έτος 1908 – 1909 και λύση δεν φαινόταν στον ορίζοντα.
Δεν απογοητεύτηκαν όμως. Πήραν την τύχη του Σχολείου στα χέρια τους. Έτσι, στις 21 Νοεμβρίου του 1928,κατέθεσαναίτηση – δήλωση στη Σχολική Επιτροπή του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητάς τους, με την οποία δήλωσαν ότι «προσφέρουν την αξίαν της χορτονομής των αγρών των προς τον σκοπόν επισκευής του διδακτηρίου ή της κατοικίας ιερέως».
Να σημειωθεί εδώ πως τη χρονιά εκείνη τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής, ήτοι οι Παναγιώτης Ι. Κατσαγάνης, Γεώργιος Σ. Κατσαγάνης και Απόστολος Καλφούντζος, ήταν και μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας τους.
Όπως εξηγούν οι ίδιοι σε επιστολή που απέστειλαν προς την εφημερίδα «Ρουμελιώτης», η οποία δημοσιεύτηκε στην εν λόγω εφημερίδα στις 12/01/1929, με την παραλαβή της αίτησης, σεβόμενοι την προσφορά και τον ιδρώτα των συγχωριανών τους, απέστειλαν έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας, με το οποίο ζητούσαν τη σύνταξη «ενός σχεδίου εκπληρούντος τους όρους υγιεινής και παιδαγωγικής». Το Υπουργείο, ανταποκρινόμενο στο αίτημά τους , τον Ιούλιο του 1928 απέστειλε στη Σχολική Επιτροπή του Δημοτικού Σχολείου Άνω Βασιλικής «διάγραμμα μεταρρυθμίσεως Διδακτηρίου, εκδοθέν υπό του αρχιτεκτονικού τμήματος του Υπουργείου Παιδείας», βάσει του οποίου έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.
Με τον τρόπο αυτό δόθηκε λύση στο πρόβλημα. Και ήταν τόσο εύκολη και τόσο απλή!!
Πηγή: εφημερίδα «Ρουμελιώτης», 12/01/1929, αριθμός φύλλου 175, σελίδα 2