Τις σοβαρές πολιτικές διαστάσεις του θέματος επιβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης – Θα εισφέρει για την αναζήτηση ευθυνών και την απονομή δικαιοσύνης – Αναγνώρισε τις αστοχίες του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων.
Την πρώτη δημόσια αναφορά στο θανατηφόρο περιστατικό με έναν 54χρονο από το ρέμα Ρυάκας στη Στράτο Αιτωλοακαρνανίας, έκανε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, 4 μέρες μετά τα όσα έχουν ειπωθεί, με αφορμή τη συνέντευξή του στην εκπομπή Metropolis του Ionian Tv.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τις καταστροφές στην Αιτωλοακαρνανία και την απώλεια ενός συνανθρώπου, ο κ. Φαρμάκης εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του 54χρονου και μεταξύ άλλων είπε:
«Τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης είναι κάτι που συζητάμε, όσο χρόνο θυμάμαι την παρουσία μου στα αυτοδιοικητικά από το 2010.Είναι κάτι μέχρι σήμερα που δεν έχει καταφέρει η Πολιτεία συνολικά, είτε αυτό λέγεται κεντρική εξουσία, είτε λέγεται αυτοδιοίκηση, να απαντήσει με τον τρόπο που θα ήθελε ο καθένας μας. Με έναν τρόπο που θα εγγυηθεί ότι δεν θα ξαναέχουμε πλημμύρα, ότι δεν θα ξανακινδυνεύσει άνθρωπος».
«Δεν θα σας πω είχαμε καθαρίσει, δεν είχαμε καθαρίσει, αυτά ξέρετε είναι ήσσονος σημασία όταν μιλάς για απώλεια ανθρώπου».
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι δίπλα, πρώτος αρωγός στην αναζήτηση των όποιων ευθυνών, όποιων κι αν αυτές αγγίζουν, γιατί όταν χάνεται μια ζωή δεν μπορεί να μιλάμε για τίποτα άλλο».
«Θα είμαστε δίπλα να βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη να αναζητήσει όποιες ευθύνες υπάρχουν, όποιον κι αν αυτές αγγίζουν για να δικαιωθεί η ψυχή του ανθρώπου».
«Παλεύοντας με αυτό το τέρας της δημόσιας διοίκησης ως γραφειοκρατία και της κλιματικής κρίσης ως φαινόμενο, θα σας πω ότι είναι ένας συνεχόμενος αγώνας, ένας αγώνας που χαρακτηρίζεται από σχεδιασμό, υπέρβαση πολλές φορές μιας γραφειοκρατίας αλληλοκαλύψεων αρμοδιοτήτων, καθημερινότητας η οποία σε πνίγει και σου αναδεικνύει παθογένειες εγγενείς πολλών δεκαετιών που δεν διορθώνονται με τη μια».
«Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σωρευτικό και έχει πολλές αιτίες. Μια μπορεί να είναι η κρατική ολιγωρία, δυο μπορεί να είναι η έλλειψη χρημάτων, τρία μπορεί να είναι ο ίδιος ο ανθρώπινος παράγοντας».
Δείτε το επίμαχο σημείο στο 12:50 του βίντεο: