«Τρέχει» ο δήμος Αγρινίου να καλύψει το κενό του ΤΕΒΑ – Αλλάζει και… καθυστερεί όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση“, σύμφωνα με την οποία η επόμενη διανομή τροφίμων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2/12 στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Αγρινίου
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Είναι γνωστό ότι η αλλαγή στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ προκάλεσε παύση στη διανομή τροφίμων στα ευάλωτα νοικοκυριά, όχι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο αλλά και όλες τις πόλεις χώρας. Η έναρξη του νέου προγράμματος παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση και οι ευάλωτοι πολίτες έχουν μείνει για μήνες χωρίς τρόφιμα που έπαιρναν και τους ήταν απαραίτητα για τη διαβίωση τους, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Το πότε τελικά θα γίνει η διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους δικαιούχους ΚΕΑ δεν είναι ακόμη σαφές παρότι λίγο καιρό σε περιφερειακό συμβούλιο που έγινε επανήλθε το θέμα ως επίκαιρο. Με όλα τα παραπάνω όμως, διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από το ΤΕΒΑ έχει να γίνει από τον περασμένο Δεκέμβριο!
Αντίθετα, ο δήμος Αγρινίου, παρότι έχουν αλλάξει και για τους δήμους τα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την διανομή τέτοιας βοήθειας προς τους δημότες που έχουν καταγραφεί(π.χ. τα προαπαιτούμενα σε κιλά και ποιότητα έχουν αυστηροποιηθεί), έχει πραγματοποιήσει μέσα στο 2024 περισσότερες από πέντε διανομές βοήθειας, δύο μάλιστα μαζεμένες στο διάστημα πριν το Πάσχα.
«Το ίδιο θα γίνει και τώρα ενόψει Χριστουγέννων, με μία διανομή ειδών ανάγκης στους δημότες που είναι δικαιούχοι την ερχόμενη Δευτέρα 2/12 στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και άλλη μία λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Άλλωστε και το Πάσχα είχαμε μοιράσει χοιρινό κρέας πριν από την κυρίως γιορτή που είχαμε μοιράσει αρνιά στους μη έχοντες συμπολίτες μας. Μην ξεχνάμε ότι ομάδες μας ενισχύουν και με τρόφιμα στο σπίτι κάποιους που δεν μπορούν να μετακινηθούν», εξηγεί η Γεωργία Μπόκα, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του δήμου Αγρινίου.
«Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω ότι οι δικές μας πρωτοβουλίες δεν έχουν να κάνουν με το ΤΕΒΑ και δεν μπορούν να το υποκαταστήσουν, αφού είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα από την Περιφέρεια. Πλέον αυτό περνά πλέον στο Υπουργείο Κοινωνικής συνοχής και οικογένειας και φεύγει από την Ε.Ε. Ξέρουμε ότι έχει λείψει σε πολλούς που έχουν ανάγκη και κάνουμε ότι μπορούμε από την δική μας πλευρά, ξαναλέω με δικούς μας πόρους και προϋπολογισμό, μέσα από τις δομές του δήμου Αγρινίου. Σύμφωνα με όσα ακούγονται σύντομα θα ανοίξουν οι διαδικασίες από την Περιφέρεια αλλά δεν έχω γνώση για κάτι περισσότερο, πρέπει να ολοκληρωθεί διαγωνισμός και να πληρούνται προϋποθέσεις που τις βρίσκουμε κι εμείς μπροστά μας. Εύχομαι να επιταχυνθούν κι εκεί οι διαδικασίες αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να λύσει μόνη της η Περιφέρεια, η καθυστέρηση είναι κεντρική λόγω πλήρους αλλαγής στην φιλοσοφία και στην χρηματοδότηση», συμπληρώνει η κ. Μπόκα.
Τι ισχύει όμως με το πρόγραμμα Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ) του έτους 2024 και γιατί για μήνες οι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ) δεν έχουν λάβει τρόφιμα; Το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, όπως ανακοινώθηκε, θα ονομάζεται πλέον “Ανθρώπινο δυναμικό και Κοινωνική συνοχή” και θα απευθύνεται αποκλειστικά στους δικαιούχους ΚΕΑ.
Η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος θα πραγματοποιείται πλέον από το Υπουργείο Κοινωνικής συνοχής και οικογένειας και όχι από την ΕΕ όπως το πρόγραμμα ΤΕΒΑ. Ίσως ακόμα δεν έχουν βρεθεί τα κονδύλια για την υλοποίηση του νέου προγράμματος.
Μετά την πρόσφατη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη οργάνωση, οι δράσεις θα υλοποιηθούν από τις 13 Περιφέρειες της χώρας με τον προϋπολογισμό των 400 εκατομμυρίων ευρώ να κατανέμεται ανά περιφέρεια βάσει του αριθμού των ωφελούμενων.
Οι πληροφορίες λένε ότι αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που αφορούν στο πρόγραμμα στα τέλη του 2024. Αξιοσημείωτο, δε, είναι το γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει τους περισσότερους δικαιούχους και το μεγαλύτερο ποσό για διανομή μετά από Αττική και Δυτική Μακεδονία! Μάλιστα, με σχεδόν διπλάσιους δικαιούχους από την Θεσσαλία!
Οι ομάδες στόχου της πράξης είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και άτομα και νοικοκυριά που βιώνουν ακραία φτώχεια και χρήζουν στήριξης με παροχή επισιτιστικής βοήθειας και ειδών αντιμετώπισης της υλικής στέρησης, σύμφωνα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα οριστούν με απόφαση του Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Εκτός από την παροχή τροφίμων και βασικών ειδών ανάγκης, μέσω των Περιφερειών θα χρηματοδοτηθούν επίσης υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης (συμβουλευτικά κέντρα), ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης ειδικών ομάδων (όπως συμβουλευτική για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας) υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών όπως πχ τα κοινωνικά φροντιστήρια, πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες, διατροφικές συμβουλές και συμβουλές υγιεινής διατροφής, συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού.
Τα ποσά που ανά Περιφέρεια καθορίζονται ανάλογα με τον αριθμό των ευάλωτων πολιτών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, διαμορφώνονται ως εξής:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: 100.030.366,65 ευρώ σε 75.764 ωφελούμενους
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: 72.918.234,50 ευρώ σε 55.229 ωφελούμενους
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: 54.526.610,42 ευρώ σε 41.299 ωφελούμενους
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: 35.589.707,02 ευρώ σε 26.956 ωφελούμενους
ΠΕΡΙΦ. ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ: 33.020.424,87 ευρώ σε 25.010 ωφελούμενους
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: 28.171.003,82 ευρώ σε 21.337 ωφελούμενους
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: 23.248.966,87 ευρώ σε 17.609 ωφελούμενους
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ: 13.866.994,09 ευρώ σε 10.503 ωφελούμενους
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: 11.638.346,47 ευρώ σε 8.815 ωφελούμενους
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: 10.856.735,45 ευρώ σε 8.223 ωφελούμενους
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: 5.397.340,93 ευρώ σε 4.088 ωφελούμενους
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: 7.117.677,35 ευρώ σε 5.391 ωφελούμενους
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ: 3.617.591,54 ευρώ σε 2.740 ωφελούμενους
Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι «η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους οποίους σε τακτά χρονικά διαστήματα θα παρέχονται δωρεάν τρόφιμα, προϊόντα ατομικής υγιεινής, οικιακά αναλώσιμα, σχολικά είδη κλπ».
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”