Συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας το σχέδιο «ΑΠΟΛΛΩΝ» και οι προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Σπύρου Σκιαδαρέση.
«Αναμένουμε από την περιφερειακή Αρχή να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες και προβλεπόμενες κινήσεις που ανήγγειλε ο Περιφερειάρχης, προκειμένου να μην χαθεί μία σημαντική ευκαιρία για την ενεργειακή αυτονομία της Δυτικής Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Σκιαδαρέσης και προσθέτει πως «το σχέδιο «ΑΠΟΛΛΩΝ» κάθε άλλο παρά όλων είναι! Το ζητούμενο είναι η ενεργειακή Δημοκρατία».
Αναλυτικά:
Με αφορμή τη συζήτηση του σχεδίου «ΑΠΟΛΛΩΝ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να ακυρώσει στην πράξη τις ενεργειακές κοινότητες και τον υφιστάμενο σχεδιασμό, όπως αυτή εκφράστηκε από την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα», Σπύρος Σκιαδαρέσης επεσήμανε πως «είναι αδιανόητο να ανατρέπεται ένας σχεδιασμός ετών, ο οποίος μάλιστα είχε πάνω απ’ όλα την κοινωνική αποδοχή και συναίνεση, θέτοντας για πρώτη φορά στο προσκήνιο την ίδια την τοπική κοινωνία.
Αναμένουμε από την περιφερειακή Αρχή να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες και προβλεπόμενες κινήσεις που ανήγγειλε ο Περιφερειάρχης, προκειμένου να μην χαθεί μία σημαντική ευκαιρία για την ενεργειακή αυτονομία της Δυτικής Ελλάδας.
Την ίδια ώρα είναι τουλάχιστον λυπηρό και μείζον ατόπημα από την Υφυπουργό κα. Σδούκου να μην προσκαλούνται στη σύσκεψη με την Περιφέρεια οι υπόλοιπες παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, η παρουσία των οποίων θα ενίσχυε σε κάθε περίπτωση τη θέση της Περιφέρειας υπέρ των ενεργειακών κοινοτήτων. Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και δεν ενδείκνυται για αντιπολιτευτικές κορώνες ή μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις.
Πρόκειται για έργα εμβληματικά και απαραίτητα για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου αλλά και των ΟΤΑ και ΔΕΥΑ όλης της Δυτικής Ελλάδας αλλά και της Χώρας ευρύτερα, που θα μπορούσαν άμεσα να ξεκινήσουν.
Αντ’ αυτών η κυβέρνηση εξήγγειλε το «σχέδιο Απόλλων» το οποίο ίσως ξεκινήσει το 2027 και ίσως καλύψει το 50% των αναγκών των ΤΟΕΒ την ώρα όμως που με τις ενεργειακές κοινότητες επιτυγχάνεται κάλυψη σχεδόν του 100% της απαιτούμενης ενέργειας. Είναι εμφανές πως ο σχεδιασμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος μέσω του «σχεδίου Απόλλων» αποτελεί τροχοπέδη στις ενεργειακές κοινότητες, υποβαθμίζοντας τον ρόλο τους, αφού η μόνη δραστηριότητά τους καθίσταται η κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ.
Γι’ αυτό και οφείλουμε όλοι μαζί συντεταγμένα να απαιτήσουμε την ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων μέσω των οποίων θα λυθεί εκτός των άλλων και το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους της αγροτικής παραγωγής. Το σχέδιο «ΑΠΟΛΛΩΝ» κάθε άλλο παρά όλων είναι! Το ζητούμενο είναι η ενεργειακή Δημοκρατία».