Ένα “βήμα μπροστά” στον νομό,φαίνεται ότι είναι ο δήμος Ναυπακτίας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων.
Κι αυτό το συμπέρασμα,πιστοποιήθηκε και χθες,κατά τη συνάντηση των δημάρχων και εκπροσώπων δήμων του νομού με τον γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο σε συνάντηση εργασίας στο δημαρχείο Ναυπάκτου.
Αφ’ενός το “Πράσινο σημείο” που για την ώρα ο δήμος Ναυπακτίας διαθέτει το μοναδικό στον νομό και είναι εν όψει λειτουργίας του,της σύμβασης για την προμήθεια σχετικών οχημάτων που θα πλαισιώσουν αυτό το εγχείρημα,η ολοκληρωμένη διαδικασία του διαγωνισμού για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων και στα τρία ρεύματα,αλλά και τον επικείμενο διαγωνισμό για την προμήθεια δύο οχημάτων που θα μεταφέρουν αυτά τα βιοαπόβλητα,αλλά και της προόδου στη διαδικασία κατασκευής του εργοστασίου απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ήδη από τον Γενάρη,
Ήταν κάτι που τονίστηκε με έμφαση κατά τη χθεσινή συνάντηση εργασίας των δημάρχων με τον γ.γ.του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο.
Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα τονίστηκαν τόσο από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα,αλλά και τον αντιδημάρχο Περιβάλλοντος,υπεύθυνο για την ανακύκλωση στον δήμο Ναυπακτίας Θωμά Κοτρωνιά, στην κάμερα του Nafpaktianews.gr
Το “πράσινο σημείο” είναι ένας πολύ κομβικός κρίκος στην εξίσωση της ανακύκλωσης, ένας οργανωμένος χώρος που έχει δημιουργηθεί, για να μπορούν οι πολίτες να αποθέτουν δωρεάν διάφορα είδη απορριμμάτων, όπως οικιακές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, κλαδέματα, μέταλλα, χαρτί, πλαστικά και άλλα ογκώδη αντικείμενα. έχουν ως στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης και της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων, μειώνοντας τη ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές.
Η διαχείριση των βιοαποβλήτων τριών ρευμάτων αναφέρεται στην επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων που προέρχονται από διαφορετικές πηγές, συνήθως οικιακές και επαγγελματικές, και ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες: τρόφιμα, κήπος και απόβλητα εστίασης. Το ένα ρεύμα αφορά τα Τρόφιμα (Υπολείμματα τροφών από το σπίτι, όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, ψωμί, καθώς και φαγητά που έχουν περισσέψει),το δεύτερο ρεύμα αφορά τον Κήπο(Υπολείμματα κήπου, όπως φύλλα, κλαδιά, χορτάρι, κομμένοι θάμνοι και δέντρα) και το τρίτο ρεύμα,τα Απόβλητα εστίασης(Υπολείμματα τροφών από εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες και άλλες επιχειρήσεις εστίασης)
Η διαχείριση αυτών των βιοαποβλήτων περιλαμβάνει τη συλλογή τους, τη μεταφορά τους σε ειδικές εγκαταστάσεις, και την επεξεργασία τους μέσω κομποστοποίησης ή αναερόβιας χώνευσης