Περίπου 1.000 φωτιές έχουν ξεσπάσει από τον Ιούνιο στην Ελλάδα, ενώ έχουν συλληφθεί 191 άτομα, για εμπρησμό.
«Είναι εγκληματικό να βλέπουμε έναν με τροχό και άλλον με ηλεκτροσυγκόλληση», λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσίγκας αναφερόμενος στις πρόσφατες φωτιές στο Μαρκόπουλο και τη Ραφήνα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στη μίξη του αστικού και του δασικού ιστού λέγοντας χαρακτηριστικά πως στην Αθήνα «η πόλη έχει μπει μέσα στο δάσος και στην επαρχία το δάσος έχει μπει στην πόλη».
Οι συλλήψεις για εμπρησμό, ειδικότερα, αφορούν:
84 κάψιμο ξερών χόρτων
51 για σπινθήρες γεωργικών μηχανημάτων
19 καύση απορριμάτων
18 για θερμές εργασίες
9 για κάπνισμα κυψελών
3 για βραχυκύκλωμα
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής, Κώστας Τσίγκας, αναφερόμενος στις φωτιές σε Μαρκόπουλο και Ραφήνα, χαρακτήρισε εγκληματικό να βλέπουμε έναν με τροχό και άλλον με ηλεκτροσυγκόλληση: «Περιοχή η οποία έχει δάσος, έχει ξερά χόρτα, έχει σπίτια, βιοτεχνίες, μάρμαρα, καυσόξυλα και ό,τι μπορείς να φανταστείς, αν πιάσει φωτιά δεν μπορείς να το παλέψεις».
Απαραίτητη η πρόληψη
Ο πρόεδρος του ΟΠΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, συμφώνησε ότι οι παθογένειες του ρυμοτομικού καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων. «Από την τηλεόραση νομίζουμε ότι είναι εύκολη η κατάσβεση, αλλά μία πυρκαγιά δεν πλησιάζεται καιαπό τα 500 μέτρα υπάρχουν συνέπειες της ακτινοβολίας, άρα πρέπει να επέμβουμε σε επίπεδο πρόληψης», τόνισε.
3.748 καταγγελίες πολιτών για ακαθάριστα οικόπεδα, σε 18 ημέρες
Ελέγχους σε ακαθάριστα οικόπεδα έπειτα από καταγγελίες πολιτών που έχουν υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα έχει ξεκινήσει να διενεργεί το Πυροσβεστικό Σώμα. Κλιμάκια της Πυροσβεστικής μεταβαίνουν στα σημεία εκείνα τα οποία τους έχουν υποδειχθεί προκειμένου να ελέγξουν όσα έχουν καταγγελθεί.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Πολιτική Προστασία από τις 16 Ιουνίου 2025 έως τις 3 Ιουλίου 2025, σε 18 ημέρες δηλαδή, οι καταγγελίες των πολιτών για τα ακαθάριστα οικόπεδα ανέρχονταν σε 3.748, κι απ’ αυτές προς έλεγχο είναι οι 3.528. Ήδη, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, έχουν πραγματοποιηθεί 164 έλεγχοι έπειτα από τις καταγγελίες πολιτών και κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν 72 περιπτώσεις οικοπέδων που δεν έχουν καθαριστεί και δεν έχουν δηλωθεί καθώς και 9 περιπτώσεις που δεν έχουν δηλωθεί. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 83 ιδιοκτήτες οικοπεδικών χώρων,-στο πλαίσιο των ελέγχων- είχαν ”συμμορφωθεί”, δηλαδή οι καταγγελίες που είχαν υποβληθεί δεν είχαν βάση, ενώ δεν βρέθηκε καμία ψευδής δήλωση. Παράλληλα όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, οι δήμοι όπου εντοπίστηκαν τα ακαθάριστα και μη δηλωμένα οικόπεδα έχουν ενημερωθεί σχετικώς και έχουν επιβάλλει μέχρι στιγμής 13 πρόστιμα στις 72 συνολικά περιπτώσεις.
Όπως επισημαίνουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας την περσινή χρονιά οι καταγγελίες ήταν8.106 ωστόσο η πλατφόρμα για την υποβολή τους ήταν ανοιχτή μέχρι σχεδόν το τέλος του χρόνου, δηλαδή στις 29/12/2024.
Τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αξιολογώντας και ελέγχοντας τις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στην ψηφιακή υπηρεσία καταγγελιών πολιτών του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Προστασίας και ανάλογα με την επικινδυνότητα κάθε ακινήτου προχωρούν σε αυτοψίες στα αντίστοιχα σημεία.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουνίου, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει πλέον την αρμοδιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων και την επιβολή προστίμων επί καταγγελιών πολιτών, που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα και αφορούν σε ιδιοκτησίες με ακαθάριστα οικόπεδα. Παράλληλα ελέγχους δειγματοληπτικούς ελέγχους διενεργούν και οι δήμοι σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των δηλώσεων που αφορούν σε ακίνητα εντός των διοικητικών τους ορίων.