ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος
Μητροπολίτης Ναύπακτου & Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος από την Κατερίνη για τον κυρό Σεβαστιανό:
- Ήταν ένα λιοντάρι με καρδιά προβάτου!
- Το ταπεινό ράσο που έγινε σημαία.
- Ενώ ήταν άρχοντας, ήταν βαθύτατα ταπεινός.
- Ήταν ο νεωκόρος της εκκλησίας και του Γένους.
- Δεν ζούσε για τις τιμές αλλά για τον Ουρανό!
- Γοήτευε ως Ιερουργός και Ιεροκήρυκας.
Την Δευτέρα 20 του μηνός Ιανουαρίου έγινε η πρώτη ομιλία για το έτος 2025 με ομιλητή τον Μητροπολίτη Ναύπακτου & Αγίου Βλασίου κκ Ιερόθεο. Ο σεπτός Μητροπολίτης με πλούσιο συγγραφικό έργο, 130 βιβλία, από τα οποία 118 μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες, Βιβλία που έγιναν αντικείμενο διατριβών καθήλωσε το ακροατήριο της Σχολής με τον γλυκό λόγο και την ταπείνωση που εξέπεμπε. Θέμα της ομιλίας του «Κονίτσης Σεβαστιανός. Ένας Άγιος Επίσκοπος». Ήταν μια κατάθεση ψυχής του πνευματικού υιού π. Ιεροθέου προς τον πνευματικό του πατέρα κυρό Σεβαστιανό η οποία γοήτευσε το κοινό. Ήταν μια ξενάγηση στον έσω άνθρωπο του π. Σεβαστιανού μέσα από τις Επιστολές του.
Την εκδήλωση άνοιξε η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Πιερίας «Ο Όσιος Διονύσιος εν Ολύμπω» η οποία έψαλλε επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους. Μετά την προβολή πεντάλεπτου αφιερωματικού βίντεο για τον…
…κυρό Σεβαστιανό, έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιότατος κ.κ. Ιερόθεος ο οποίος τόνισε ότι άφησε τις υποχρεώσεις του στην Ναύπακτο και ήλθα να μιλήσω για τον πατέρα Σεβαστιανό, τον πνευματικό μου των νεανικών μου χρόνων (Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανεπιστήμιο). Είχα πολλούς πνευματικούς πατέρες. Ο π. Σεβαστιανός ξεχώριζε.
Έδωσε πολλούς αγώνες για τους Βορειοηπειρώτες. Ιδιαιτέρως μετά το 1980. Θα παρουσιάσω τον έσω π. Σεβαστιανό. Τι ήταν ο π. Σεβαστιανός? Γεννημένος στα Καλογριανά του Ν. Καρδίτσης από γονείς εκπαιδευτικούς της εκκλησίας έδειξε από μικρός την κλίση του. Δεν υπήρχε Κυριακή να απουσιάζει από την εκκλησία. Σε ηλικία τριών ετών μένει ορφανός από μητέρα. Σε ηλικία εννέα ετών κοιμάται και η μητριά του. Πηγαίνει στα Φάρσαλα σχολείο, στη συνέχεια στην Κόρινθο και γυρίζει στην Καρδίτσα για να τελειώσει το Γυμνάσιο.
Καλός ρήτορας με ωραία φωνή. Βίωσε-ζυμώθηκε στο εκκλησιαστικό περιβάλλον. Πνευματικό τέκνο του Βησσαρίωνος του οποίου έλαβε την συν-μαρτυρία. Στα φοιτητικά του χρόνια εργαζόταν ως νεωκόρος στον ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας. Γνώρισε τον π. Χρυσόστομο, μετέπειτα Μητροπολίτη Πειραιώς, από τον οποίο έλαβε το κηρυκτικό – ρητορικό χάρισμα. Συνδέθηκε με την «Ζωή» από την οποία έλαβε το ιεραποστολικό πνεύμα, το οποίο συνδύασε με το εκκλησιαστικό ήθος.
Είχε όλα τα γνωρίσματα ευλαβούς και χαρισματικού κληρικού. Ενέπνεε σεβασμό . Είχε ιεροπρέπεια, ευλάβεια, λειτουργούσε ως άγγελος. Θύμιζε Ιωάννη Χρυσόστομο το κήρυγμά του. Πνευματικός, στοργικός. Κατηχητής με θεολογική συνέπεια.
Ο Άγιος Ναυπάκτου, κατ’ άνθρωπον, οφείλει το ότι είναι κληρικός και θεολόγος στον π. Σεβαστιανό. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και όχι στα Γιάννενα κατόπιν συμβολής του. Του έστελνε χρήματα για να σπουδάσει.
Ο π. Σεβαστιανός δεν ήθελε να γίνει Μητροπολίτης. Όταν η Ιεραρχία τον εξέλεξε, γονυπετής μισή ώρα παρακαλούσε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να αλλάξει γνώμη. Φρόντισε να αποκτήσει καλούς ιερείς, οργάνωσε ιερατικά συνέδρια με πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.
Ήταν πνευματικός με μεγάλη αγάπη. Ζούσε ως μοναχός, ερημίτης, ησυχαστής αλλά εξωτερικά ήταν άρχοντας.
Γνώρισε ο Άγιος Ναυπάκτου τον Άγιο Καλλίνικο στο Αγρίνιο και ο π. Σεβαστιανός με πλήρη ελευθερία εγκάρδια την ευλογία να ακολουθήσει τον Άγιο Καλλίνικο, ο οποίος τον κάλεσε να διακονήσει στην Έδεσσα.
Συμβολές του π. Σεβαστιανού προς τον Άγιο Ναυπάκτου.
- Τώρα μελέτα Αγία Γραφή και Πατέρες και έρχεται ο καιρός της συγγραφής. Διάκριση, αγάπη, ευγένεια, ευαισθησία, βαθύτατη ταπεινοφροσύνη.
- Προσπάθησε να ζείς και να πολιτεύεσαι στο θέλημα του Θεού και μόνον!
- Ο Άγιος Ναυπάκτου διάβασε αποσπάσματα επιστολών του π. Σεβαστιανού προς αυτόν όπου διαφαίνεται η προσωπικότητα, το ήθος και η βαθιά πνευματικότητά του και ιδιαιτέρως η ταπείνωσή του και το πνεύμα υπακοής. Το ησυχαστικό του πνεύμα.
Ο Σεβασμιότατος κ.κ. Ιερόθεος έκλεισε την ομιλία του με τη δράση του π. Σεβαστιανού σχετικά με το Βορειοηπειρωτικό, αναφέροντας μεταξύ άλλων. Από τις πρώτες ημέρες της ενθρονίσεώς του ευαισθητοποιήθηκε για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Πολιτικοί, εκκλησιαστικοί, κοινωνικοί παράγοντες όλοι εναντίον του. Μετά το 1982 γίνεται άλλος Σεβαστιανός που «αγρίεψε». Έγινε λιοντάρι με καρδιά προβάτου. Το 1990 φθάνει στο απόγειο της προσφοράς. Παρά την έντασή του δεν έχασε το ησυχαστικό πνεύμα. Φαίνεται από την επιστολές που έστελνε την περίοδο 1980-1990 στον Άγιο Ναυπάκτου.
Ο π. Σεβαστιανός ήταν μια Ορθόδοξη πυρφόρα καρδιά. Ήταν ρήτορας, ηγέτης, νοσταλγός του Ουρανού. Ζούσε την εκκλησία ως προχωρημένο φυλάκιο του Ουρανού, συμπολίτης των Αγίων. Ποθούσε το μαρτύριο και αξιώθηκε τον μαρτυρικό θάνατο μέσα από την ασθένειά του.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τη λαμπρή αυτή εκδήλωση τιμής στον Επίσκοπο Κονίτσης κυρό Σεβαστιανό ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος, ο Βουλευτής Πιερίας της Νίκης κ. Δελβερούδης Κομνηνός ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης & Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης κ. Μπρουσκέλης Χαράλαμπος, Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Ανέστης Μυστρίδης, Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητος κ. Ηλίας Τάπρας, Ο Τομεάρχης Επιστημονικών Φορέων, Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθανάσιος Λιακόπουλος, Ο Πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων Πιερίας κ. Ιωάννης Μπεινάς, Ο Εκπρόσωπος του Κινήματος Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Ζησιμόπουλος και πλήθος κόσμου.