Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα βγει σε δημόσια διαβούλευση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και ενστάσεις.
ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Νίκος Μηλαπίδης, παραχώρησε συνέντευξη .
«Το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα βγει στη διαβούλευση και θα μπορούν όλοι οι Έλληνες πολίτες να μελετήσουν, εισάγει μια διάταξη η οποία προσφέρει τη δυνατότητα μιας επιπλέον ώρας υπερωρίας σε έναν εργοδότη, όπως ισχύει σήμερα.
Εξηγούμε: Σήμερα το οκτάωρο είναι ο κανόνας. Η ένατη ώρα είναι η υπερεργασία του, βάση διευθυντικού δικαιώματος. Μπορεί εργοδότης να απαιτήσει από τον εργαζόμενο να παραμείνει στην εργασία του. Όλο το υπόλοιπο, δέκατη, ενδέκατη και δωδέκατη ώρα είναι υπερωριακή απασχόληση, που και σήμερα που μιλάμε, απαιτεί συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου.
Αυτό το οποίο εισάγει το νομοσχέδιο, λοιπόν, είναι να δώσει τη δυνατότητα μιάς επιπλέον ώρας υπερωριακής απασχόλησης. Θυμίζω προσαυξάνεται ο μισθός με 40%, κάτι το οποίο ισχύει ήδη στη χώρα μας σε 2 εργοδότες»
Στο σημείο αυτό ο κ. Μηλαπίδης καταθέτει στη συζήτηση παραδείγματα για περιπτώσεις υπερεργασίας, απαντώντας σε ερώτημα για την συμπλήρωση των υπερωριών στην οροφή των 120 ωρών μέσα σε 30-40 μέρες, σε συνδυασμό με τα ρεπό που πολλές φορές τα χάνει ο εργαζόμενος.
«Οι ανησυχίες είναι εύλογες, αλλά να πούμε ότι στο κομμάτι των χρονικών ορίων της εργασίας και των πλαφόν δεν αλλάζει τίποτα. Δηλαδή οι 13 ώρες δεν είναι ένα τυχαίο νούμερο. Σχετίζεται με το 11ωρο της ημερήσιας ανάπαυσης που επιβάλλεται και βάσει Κοινοτικού Πλαισίου και από το Προεδρικό Διάταγμα.
Το Προεδρικό Διάταγμα σε εθνικό πλαίσιο, ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, τα ανώτατα όρια υπερωριών,είναι 150 ώρες τον χρόνο, όπως επίσης ανά τετράμηνο 48 ώρες.
Άρα απαντάω ευθέως στην ερώτησή σας, αν κάποιος δουλέψει, αφού συμφωνήσει με τον εργοδότη 13 ώρες τη Δευτέρα και την Τρίτη, θα αφαιρέσουμε τις 26 ώρες από το πενθήμερο και την 40ωρο απασχόληση, άρα θα υπολείπονται 14 ώρες, 26 και 14 ίσον 40, να δουλέψει Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Άρα θέλω να πω, αν κάποιος δουλέψει υπερωριακά, συμψηφίζεται, αντισταθμίζεται, μέσα στο υπόλοιπο 40ωρο και μπορεί κάποια μέρα να κάνει ρεπό ή να δουλέψει λιγότερο. Δεν επιβάλλεται σε καμία περίπτωση «δεκατριάρι» απασχόληση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι θα ήθελαν να δουλέψουν υπερωριακά για να πάρουν το 40% επιπλέον, σε εποχές όπου χρειαζόμαστε κάποια περισσότερα χρήματα. Όμως κάτω από τις συνθήκες καλοκαιρινές, οι οποίες είναι και απαγορευτικές, όπως αυτές της μέρες που μιλάμε, πώς θα αντέξει κάποιος να δουλέψει τόσο πολύ και όταν μάλιστα έχει την πίεση και του εργοδότη του; Γιατί, μη μου πείτε, ότι δεν μπορεί να τον εκβιάσει παρασκηνιακά; Αν δεν δουλέψει, απολύεται αύριο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες απασχόλησης στον τουρισμό είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Και λόγω των καιρικών συνθηκών το καλοκαίρι στην Ελλάδα, γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι για κάθε εργασία, πολλώ δε μάλλον για εξωτερικές εργασίες στον τουρισμό. Αλλά θέλω απλά να θυμίσω, ότι οι συνθήκες βελτιώνονται, οι μισθοί αυξάνονται με στοιχεία μέσα από πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και ταυτόχρονα λόγω του δείκτη της ανεργίας, που είναι ιδιαίτερα χαμηλός, έχουμε φτάσει το 7,9% μετά από 17 χρόνια, η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου έχει αυξηθεί. Τώρα πιά, πολλοί εργαζόμενοι διαλέγουν τις επιχειρήσεις ανάλογα με τη φήμη τους, ανάλογα με τις συνθήκες εργασίας που προσφέρουν, που πρέπει να είναι καλές, θα έλεγα και ανάλογα με τους μισθούς…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρθηκα στην πίεση του εργοδότη κύριε Γενικέ, γιατί υπάρχει και αυτό το θέμα…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καταλαβαίνω τι λέτε, αλλά θα σας πω ένα παράδειγμα, το οποίο μπορεί να κάνω λάθος, αλλά αυτή είναι η αίσθησή μου. Μέχρι το προηγούμενο καλοκαίρι μπορεί να υπάρχουν συμφωνίες επίσημες και ανεπίσημες. Που έλεγε ότι “θα πάρεις ένα Χ ποσό, παράδειγμα, 1.600€ και θα δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδυ”. Λέω τι μπορεί να συμβαίνει, σε καταχρηστικές συμπεριφορές εργοδοτών. Δε λέω ότι αυτός είναι ο κανόνας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών κινείται διαφορετικά, σήμερα που μιλάμε, στον τουρισμό. Υπάρχει ψηφιακή κάρτα, καταγράφεται πραγματικός χρόνος απασχόλησης και πληρώνονται υπερωρίες. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά: Τον Απρίλιο του 2025, συγκρινόμενο με τον Απρίλιο του 2024, η αύξηση της καταγεγραμμένης υπερωρίας αγγίζει και ξεπερνάει το 1105%.
Αυτές οι υπερωρίες κάπου υπήρχαν και πολύ αμφιβάλλω αν πληρωνόταν.
Θέλω να πω, λοιπόν, ότι η Πολιτεία έκανε οργανωμένο σχέδιο, το οποίο θέλει να αυξήσει τη νόμιμη απασχόληση, θέλει οι εργαζόμενοι να πληρωνονται για τις πραγματικές ώρες στις οποίες δουλεύουν και βέβαια να τηρούνται τα ημερήσια όρια ανάπαυσης, γιατί και η παραγωγικότητα πέφτει, αλλά κυρίως υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτιστο μέλημα του υπουργείου εργασίας.
Στον Γενικό Γραμματέα, ετεθει το διπλό θέμα: Ότι δεν υπάρχουν πολλοί επιθεωρητές εργασίας για να μπορούν να ελέγχουν τους χώρους δουλειάς, όταν υπάρχουν καταγγελίες για εργοδότες οι οποίοι κρατούν την κάρτα, την ψηφιακή του εργαζόμενου και την χτυπάνε εκείνοι όποτε θέλουν. Και η απάντηση:
«Θέσατε ένα ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση, είναι 10.500 ευρώ. Η Επιθεώρηση είναι μια ανεξάρτητη Αρχή η οποία οφείλει να διερευνήσει κάθε μορφή καταγγελίας. Εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, έχει οργανώσει το σχεδιασμό της για τα νησιά και βέβαια η ψηφιακή κάρτα να ξέρετε ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ελέγχεται και εξ αποστάσεως. Δηλαδή και από τα κεντρικά μπορεί να σχηματίσει το «μοτίβο» κάθε επιχείρησης. Τη χρήση των καρτών που κάνει ο κάθε εργοδότης με το ΑΦΜ του και να διαπιστώσει αν υπάρχουν περίεργα μοτίβα τα οποία πρέπει να διερευνήσει η Επιθεώρηση». πηγή huffpost