Άμεσα μέτρα για να μην εξαπλωθεί η νόσος της ευλογιάς των προβάτων ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.
Η ΟΑΣ σημειώνει εξάλλου πως θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες σύσκεψη για ενημέρωση και διεκδίκηση μέτρων για τους κτηνοτρόφους.
Η ανακοίνωση:
ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΟ «ΜΑΡΜΑΡΟ», ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ!
Μετά τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων που ήταν σημαντικό πλήγμα για τους κτηνοτρόφους και στο νομό μας, αφού έχασαν το ζωικό κεφάλαιο και το εισόδημά τους από την αναγκαστική καραντίνα που τους επιβλήθηκε, σειρά έχουν τα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων που εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Στα νέα κρούσματα η κυβέρνηση, τα μόνα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν η απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια για δέκα μέρες (που μπορεί να επιμηκυνθεί) και στη διακοπή λειτουργίας των σφαγείων.
Η ευλογιά των προβάτων κρατάει έξι μήνες (η πανώλη 2-3 μέρες) και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι, αν και εντοπίστηκε εγκαίρως στον Έβρο, μεταδόθηκε στην Καβάλα και τις Σέρρες και πλέον έχει μεταπηδήσει σε 3-4 περιφέρειες, φθάνοντας μέχρι την Κόρινθο και τη Μεσσηνία.
Αποδεικνύεται ξανά ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος στην εμπορία αλλά και στις εισαγωγές ζώντων ζώων στην χώρα μας. Κάτι που δεν γίνεται τυχαία, αλλά λόγω της ΚΑΠ και της ΕΕ, που την πολιτική της στήριξαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, όλα τα εμπορεύματα, ακόμα και τα ζώα δεν δέχονται κάποιο περιορισμό ή έλεγχο όταν έρχονται από χώρα της ΕΕ.
Ήδη έχουμε αρνητική πείρα από το πως αντιμετωπίστηκε η πανώλη, από την οποία εξάλλου κανένας κτηνοτρόφος που θανατώθηκε το κοπάδι του δεν έχει ακόμη αποζημιωθεί. Η αναλγησία της κυβέρνησης και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι τέτοια που παρόλο που φάνηκε η «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού στην εξάπλωση της πανώλης, δεν πήραν και συνεχίζουν να μην παίρνουν κανένα από τα ουσιαστικά μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία και αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών.
Μέτρα όπως η άμεση διανομή ατομικών μέτρων προστασίας στους κτηνοτρόφους αλλά και η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, που στο νομό μας, το μεγαλύτερο σε έκταση της χώρας, ακόμα είναι μόνο 6 κτηνίατροι, που κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια με τα λίγα μέσα που διαθέτουν.
Η ΟΑΣ θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες σύσκεψη για ενημέρωση και διεκδίκηση μέτρων για τους κτηνοτρόφους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Άμεση οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, μέτρα ατομικής προστασίας των κτηνοτρόφων κ.λπ.) για τους κτηνοτρόφους που έχουν υποχρεωθεί να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
Να επιταχυνθούν οι έλεγχοι για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από την ευλογιά. Να στελεχωθούν άμεσα τα κρατικά εργαστήρια για την έγκαιρη έκδοση των αποτελεσμάτων από τα δείγματα που συλλέγονται.
Να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι απαιτούμενες προσλήψεις κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Αιτ/νια, καλύπτοντας όλα τα κενά. Να δοθούν όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός και μέσα ατομικής προστασίας στους κτηνιάτρους, για να πραγματοποιηθούν οι επιτόπιοι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Να επαναλειτουργήσουν όλα τα κρατικά κτηνιατρεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια με πλήρη στελέχωση τους.
Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.
Σε περίπτωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ταφούν με όλα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας υγείας τα νεκρά ζώα, χωρίς επιβαρύνσεις των κτηνοτρόφων. Να οριστούν άμεσα από την Περιφέρεια χώροι υγειονομικής ταφής των νεκρών ζώων.