Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις δημοσίευσε την έκθεση της ΕΕ για την αγορά ψαριών, η οποία επικεντρώνεται στις επιδόσεις της αγοράς αλιείας και υδατοκαλλιέργειας την περίοδο 2022-2023.
Τρία βασικά ευρήματα
1.Οι Ευρωπαίοι τρώνε λιγότερο φρέσκα θαλασσινά στο σπίτι λόγω της αύξησης των τιμών.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2023 σημειώθηκε μείωση στην κατανάλωση φρέσκων θαλασσινών στο σπίτι λόγω της αύξησης των τιμών. Από το 2019 έως το 2022, οι καταναλωτές της ΕΕ έχουν καταναλώσει περισσότερα φρέσκα θαλασσινά στο σπίτι, κυρίως λόγω των επιπτώσεων του COVID19 στον τομέα των εστιατορίων και των ξενοδοχείων. Αυτή η θετική τάση έχει πλέον τελειώσει και μέχρι το τέλος του 2023 η κατανάλωση φρέσκου ψαριού στα νοικοκυριά είχε πέσει κατακόρυφα στο χαμηλότερο επίπεδο.
Αυτή η πτωτική τάση στην κατανάλωση των νοικοκυριών μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στο τρέχον οικονομικό και γεωπολιτικό κλίμα, το οποίο οδήγησε σε αύξηση του πληθωρισμού, επιβαρύνοντας σε μεγάλο βαθμό την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε επίπεδο λιανικής. Λόγω της αύξησης των τιμών, οι δαπάνες των νοικοκυριών για φρέσκα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας αυξήθηκαν κατά 6% το 2022, συνεχίζοντας την ανοδική τάση που ξεκίνησε το 2018.
2. Επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της ΕΕ
- Η συνολική αξία του εμπορίου θαλασσινών στην ΕΕ μειώθηκε κατά 2% και ο όγκος μειώθηκε κατά 4%.
- Η ΕΕ εισήγαγε περισσότερα θαλασσινά από άλλες χώρες από ό,τι εξήγαγε. Το 2023, η ΕΕ εισήγαγε θαλασσινά αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 6% λιγότερο από το 2022.
- Η ΕΕ εισήγαγε επίσης λιγότερα θαλασσινά από άποψη όγκου, μειώνοντας τους 5,9 εκατομμύρια τόνους, που είναι χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.
- Οι εξαγωγές θαλασσινών της ΕΕ, οι οποίες είναι πωλήσεις θαλασσινών σε χώρες εκτός ΕΕ, μειώθηκαν τόσο σε αξία όσο και σε όγκο.
3. Μια νέα πραγματικότητα: τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας κερδίζουν έδαφος
Η φαινομενική κατανάλωση (το άθροισμα των αλιευμάτων, της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας και των εισαγωγών μείον τις εξαγωγές) το 2022 έδειξε αύξηση στα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας.
Το 2022 καταγράφηκε κατανάλωση περίπου 6,82 κιλών εκτρεφόμενων θαλασσινών ανά άτομο, η οποία είναι η υψηλότερη την τελευταία δεκαετία. Για την ίδια περίοδο, η κατανάλωση άγριων προϊόντων ήταν 16,70 κιλά ανά άτομο, η οποία είναι η μικρότερη την τελευταία δεκαετία.
Το Μεσολόγγι φυσικά αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την τάση καθώς διαθέτει το ιδιαίτερα πλούσιο σε αλιευτικό απόθεμα οικοσύστημα των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού που τροφοδοτεί ασταμάτητα με φρέσκο ψάρι τους καταναλωτές. Το «δώρο» αυτό θα μπορούσε να αποτελεί και μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης καθώς ουσιαστικά παραμένει ανεκμετάλλευτο στο μεγαλύτερο του μέρος. Ας θυμίσουμε εδώ στους αναγνώστες μας ότι τη δεκαετία του 70 υπήρξαν κάποιες συζητήσεις για την εκμετάλλευση της λιμνοθάλασσας αυτής από νεοσύστατο κράτος της Μέσης Ανατολής καθώς οι κάτοικοί του εκτιμούσαν ότι η δυναμική της λιμνοθάλασσας θα μπορούσε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων αναγκών τους σε φρέσκο ψάρι.
Tο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο της Αγοράς για Προϊόντα Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EUMOFA) είναι μια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρέχει πληροφορίες για την αγορά για την υποστήριξη της ανάπτυξης του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ.