Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025
Aitolia News
  • Αρχική σελίδα
  • Επικαιρότητα
    • Δυτική Ελλάδα
    • Μεσολόγγι
    • Ναυπακτία
    • Ξηρόμερο
    • Περιφέρεια
  • Αθλητισμός
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Κυριακάτικα
No Result
View All Result
Aitolia News
  • Αρχική σελίδα
  • Επικαιρότητα
    • Δυτική Ελλάδα
    • Μεσολόγγι
    • Ναυπακτία
    • Ξηρόμερο
    • Περιφέρεια
  • Αθλητισμός
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Κυριακάτικα
No Result
View All Result
Aitolia News
No Result
View All Result

Κατούνα: Η κυρα-Βούλα Κουτιβή έφτιαξε «ρεβανί» – Το παραδοσιακό γλυκό του Ξηρομέρου

24 Ιανουαρίου 2025
in Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ξηρόμερο
0
Share on facebookShare on Twitter
Η κυρα-Βούλα ή θεία Βούλα κάπως έτσι την φωνάζουν στην Κατούνα, γεννήθηκε στην Πάλαιρο και παντρεύτηκε στην Κατούνα τον Δημήτριο Κουτιβή είναι η μητέρα μας. Να φας ρεβανί από τα χέρια της κυρα-Βούλας και να γλείφεις τα δαχτυλά σου.

Η κυρα βούλα εκτός απο την αγάπη της, για τους ανθρώπους και τα λουλούδια φτιάχνει και ωραία γλυκά τα οποία ξεκινάμε να σας τα περιγράφουμε από σήμερα με την ρεβανί.

Είναι ίσως το πιο γνωστό γλυκό του Ξηρομέρου. Μιλάμε φυσικά για την παραδοσιακή ραβανί (ρεβανί), η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πανηγυριών μας και των γιορτών μας.

«Σε κάθε σπίτι κερνιούνται με ούζο και ρεβανί»

Η ρεβανί(ριβανί-ραβανί) είναι ένα νηστίσιμο γλυκό που το φτιάχνουν ακόμα σε όλα τα χωριά του Ξηρομέρου.

Πρόκειται για ένα είδος χαλβά, που ψήνεται. Τα τρία κύρια υλικά του είναι το λάδι, το μέλι και το αλεύρι. Για εσάς που δεν το έχετε δοκιμάσει σας το συστήνουμε ανεπιφύλαχτα!

Σας παρουσιάζουμε την συνταγή του γλυκού από το 1903 για να την έχετε όλοι και να την δοκιμάσετε, είναι πολύ εύκολη.

Υλικά για την ρεβανί (νηστίσημο): (ΠΕΡΙΠΟΥ 36 ΚΟΜΜΑΤΙΑ)

1 1/2 κιλό ελαιόλαδο-(θα κρατήσω 2 δάκτυλα για να μην είναι πολύ λαδερή)
1 1/2 κιλό ζάχαρη κρυσταλική
1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό (μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε μισό πακέτο ψιλό σιμιγδάλι και μισό πακέτο χονδρό σιμιγδάλι ως εναλλαγή)
1 1/2 κιλό νερό και ακόμη ένα ποτήρι νερού νερό(λίγο παραπάνω από το λάδι)
μισό κιλό μέλι
ξύσμα ενός πορτοκαλιού(προαιρετικά)
μισό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού(προαιρετικά-θα το βάλω στη θέση του νερού γιαυτό τότε θα βάλω λιγότερο νερό)
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις…όσο πάρει(περίπου ένα κιλό αλεύρι)

Για το ταψί:

Λίγο λάδι
Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
Δύο χούφτες περίπου αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

Εκτέλεση:

Αρχικά ρίχνουμε το λάδι και τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα(να είναι λίγο μεγάλη και βαθιά) και ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά(περίπου για 20-25 λεπτά) μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη(να γίνει δηλαδή σαν καραμέλα όλο το υλικό).

Έπειτα το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο. Επόμενο βήμα είναι να ρίξουμε όλο το νερό μαζί. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το μέλι συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά. Τέλος ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το ξύσμα, το χυμό ανακατεύοντας σταδιακά πάνω στη φωτιά με μία ξύλινη κουτάλα. Όταν αρχίζει και παίρνει σκούρο χρώμα(ανάλογα πόσο μας αρέσει) ,προσθέτουμε το αλεύρι τόσο ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη. Όταν το μείγμα(που μοιάζει με χαλβά) δεν μένει κολλημένο στην κουτάλα αλλά ανακατεύεται κανονικά είναι έτοιμο(για άλλα περίπου 20-25 λεπτά με όλα τα υλικά μαζί). [Περισσότερο μέλι και λιγότερη ζάχαρη θα δώσει σκοτεινότερο χρώμα στη ραβανί και λιγότερο λάδι θα την κάνει πιο ξερή, πιο τριβλωτή]. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί κουζίνας ή οτιδήποτε της αρεσκείας μας στο κατάλληλο μέγεθος. Έπειτα παίρνουμε λίγο σουσάμι και το στρώνουμε στη βάση του ταψιού πριν στρώσουμε το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα της κατσαρόλας και απλώνουμε καλά-καλά με μία ξύλινη κουτάλα να πάει παντού(πατάμε ελαφρά) και να γίνει επίπεδο σαν πίτα. Κόβουμε το γλυκό σε ρόμβους με ένα μαχαιράκι μέχρι κάτω στο ταψί. Στο κέντρο κάθε ρόμβου πιέζουμε ένα αμύγδαλο ξεφλουδισμένο.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα στον αέρα με πάνω και κάτω αντίσταση.

Θα ψηθεί περισσότερο κυρίως στις άκρες(στις γωνίες που λέμε που είναι και οι πιο νόστιμες γιατί είναι ξεροψημένες). Όταν δημιουργηθούν και κάνουν κενά ανάμεσα τους τα κομμάτια όπως τα έχουμε κόψει σημαίνει ότι έχει ψηθεί. Επίσης μπορούμε να βάλουμε λίγη ζάχαρη και κανέλα στην επιφάνεια του γλυκού.

Το γλυκό τρώγεται κρύο! Η καλύτερή του είναι την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα που έχει σφίξει κι άλλο! Η συμβουλή η δικιά μας είναι πως οι γωνίες που μένουν είναι οι γευστικότερες.

Πηγή: Ευάγγελος Κουτιβής για το katounanews.gr

ShareTweetSendPin

Δείτε επίσης

Ελλάδα

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας για την αντιβαλλιστική προστασία της χώρας- Επικαιροποιείται το σχέδιο αεράμυνας

19 Ιουνίου 2025
Επικαιρότητα

Δαμασκηνός: Στόχος το πρώτο εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο σε πτέρυγα του Δροσίνειου στο Μεσολόγγι

19 Ιουνίου 2025
Επικαιρότητα

Με 12.000 ευρώ έφυγε από το «Deal» η Μαριαλένα από την Αιτωλοακαρνανία!

19 Ιουνίου 2025
Επικαιρότητα

Τραγωδία στον Πύργο: Νεκρός ο 23χρονος Σάββας Μονοκρούσος – Είχε παντρευτεί το περασμένο Σάββατο

19 Ιουνίου 2025
Ελλάδα

Δήμος Αγρινίου: Εργασίες συντήρησης στην πλατεία Πατριάρχου Καλλινίκου

18 Ιουνίου 2025
Ελλάδα

Αυτό είναι το καλοκαιρινό ωράριο των Εμπορικών καταστημάτων της Ναυπάκτου

18 Ιουνίου 2025
Load More
Next Post

Παράνομες συνταγογραφήσεις: Τι δείχνουν τα στοιχεία από την επιχείρηση της αστυνομίας

Please login to join discussion

Επικαιρότητα

Ελλάδα

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας για την αντιβαλλιστική προστασία της χώρας- Επικαιροποιείται το σχέδιο αεράμυνας

19 Ιουνίου 2025
Επικαιρότητα

Δαμασκηνός: Στόχος το πρώτο εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο σε πτέρυγα του Δροσίνειου στο Μεσολόγγι

19 Ιουνίου 2025
Επικαιρότητα

Με 12.000 ευρώ έφυγε από το «Deal» η Μαριαλένα από την Αιτωλοακαρνανία!

19 Ιουνίου 2025
Επικαιρότητα

Τραγωδία στον Πύργο: Νεκρός ο 23χρονος Σάββας Μονοκρούσος – Είχε παντρευτεί το περασμένο Σάββατο

19 Ιουνίου 2025
Επικαιρότητα

Ρομά επιτέθηκαν σε γιατρούς στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου

19 Ιουνίου 2025
Επικαιρότητα

Αδέσποτο επιτέθηκε & τραυμάτισε σοβαρά το Σωτήρη Μπούρο στο Αιτωλικό

19 Ιουνίου 2025
Ελλάδα

Δήμος Αγρινίου: Εργασίες συντήρησης στην πλατεία Πατριάρχου Καλλινίκου

18 Ιουνίου 2025
Ελλάδα

Αυτό είναι το καλοκαιρινό ωράριο των Εμπορικών καταστημάτων της Ναυπάκτου

18 Ιουνίου 2025
Ελλάδα

Φιλαρμονική Δήμου Αγρινίου: Με διασκευή τραγουδιού του Σπανουδάκη θα γιορτάσει στους δρόμους την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

18 Ιουνίου 2025
Ελλάδα

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στον Δήμο Αμφιλοχίας από το νέο σχολικό έτος

18 Ιουνίου 2025
Aitolia News

Επικοινωνία | Όροι χρήσης
© 2024 aitolianews.gr

Κατηγορίες

  • Αρχική σελίδα
  • Επικαιρότητα
  • Αθλητισμός
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Κυριακάτικα

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Αρχική σελίδα
  • Επικαιρότητα
    • Δυτική Ελλάδα
    • Μεσολόγγι
    • Ναυπακτία
    • Ξηρόμερο
    • Περιφέρεια
  • Αθλητισμός
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Κυριακάτικα
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Συμφωνώ