Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
Aitolia News
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Δυτική Ελλάδα
    • Μεσολόγγι
    • Ναυπακτία
    • Ξηρόμερο
    • Περιφέρεια
  • Αθλητισμός
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Κυριακάτικα
No Result
View All Result
Aitolia News
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Δυτική Ελλάδα
    • Μεσολόγγι
    • Ναυπακτία
    • Ξηρόμερο
    • Περιφέρεια
  • Αθλητισμός
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Κυριακάτικα
No Result
View All Result
Aitolia News
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Αθλητισμός
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Κυριακάτικα

Καρπούζι: Δεν βγήκε καλό; -Φτιάχνουμε μαρμελάδα με 2 διαφορετικούς τρόπους

17 Αυγούστου 2025
in Ελλάδα
0
Share on facebookShare on Twitter

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, όλοι αγαπάμε το καρπούζι και δεν λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι το καλοκαίρι. Ωστόσο, συχνά, αυτό που επιλέγουμε δεν είναι καλό -μπορεί να είναι άνοστο ή ζαχαρωμένο. Ακόμα και αν είναι νόστιμο, δεν παύει να είναι και ένα φρούτο με μεγάλο food waste, καθώς οι φλούδες του δεν τρώγονται. Όπως και αν έχει υπάρχουν τρόποι για να το καταναλώσουμε ολόκληρο χωρίς να πετάξουμε τίποτα. Έτσι λοιπόν, συγκεντρώσαμε για εσάς δύο εκδοχές. Σας δίνουμε μία συνταγή για την περίπτωση που το καρπούζι δεν είναι καλό και μία συνταγή για μαρμελάδα που γίνεται εύκολα από τις φλούδες του.

Πώς φτιάχνουμε μαρμελάδα από καρπούζι

Φτιάχνουμε μαρμελάδα με ολόκληρο καρπούζι – φλούδα και ψίχα

Υλικά
1 κιλό ψίχα καρπουζιού, στυμμένη, χωρίς κουκούτσια.
300γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 λεμόνι ακέρωτο
1-2 φύλλα αρμπαρόριζας

Εκτέλεση
Βήμα 1: Πλένουμε το καρπούζι και αφαιρούμε το εξωτερικό, σκούρο πράσινο μέρος. Κρατάμε μόνο το μαλακό πράσινο και την ψίχα. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ψίχα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Στύβουμε με τα χέρια το κάθε κομμάτι ξεχωριστά να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά και βάζουμε την ψίχα σε ένα μπολ. Ζυγίζουμε το περιεχόμενο που έμεινε και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα της ζάχαρης. Κόβουμε ένα λεμόνι στη μέση και το στύβουμε μέσα στο μπολ με το καρπούζι και τη ζάχαρη. Μεταφέρουμε την ψίχα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, την αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 3 ώρες αφήνουμε να στραγγίξει τον χυμό. Δεν χρειάζεται να διαλυθεί η ζάχαρη.

Βήμα 2: Στη συνέχεια αδειάζουμε το περιεχόμενο -που έχει στραγγίξει -στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και την αρμπαρόριζα. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή έως μέτρια θερμοκρασία το περιεχόμενο μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Όχι σε δυνατή θερμοκρασία γιατί θα καραμελώσει και θα σκουραίνει. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να δέσει ανακατεύοντας συχνά.

Βήμα 3: Τα κομμάτια του καρπουζιού θα μαλακώσουν αλλά δεν θα λιώσουν. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, αφαιρούμε τα φύλλα της αρμπαρόριζας και τις λεμονόκουπες και πολτοποιούμε το περιεχόμενο με μίξερ χειρός. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα πάνω στην εστία και αφήνουμε να πάρει μία βράση ώστε να γίνει το τελευταίο δέσιμο. Αν το περιεχόμενο κολλάει στον πάτο τότε η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Για σιγουριά χρησιμοποιείστε ένα θερμόμετρο για μαρμελάδες και αφήστε το να φτάσει στους 105º κελσίου.

Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια, σφραγίζουμε ερμητικά με το καπάκι, γυρνάμε το βάζο ανάποδα και αφήνουμε να κρυώσει.

Φτιάχνουμε Μόνο με φλούδα

Υλικά
500 γρ. Φλούδες καρπουζιού (μόνο το άσπρο μέρος τους)
400 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2 φύλλα αρμπαρόριζα
3 λεμόνια, τον χυμό τους

Διαδικασία
Βήμα 1: Για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα από τις φλούδες του καρπουζιού, είναι καλύτερο να ξεκινήσουμε τη διαδικασία από ένα ολόκληρο καρπούζι, δηλαδή να μη χρησιμοποιήσουμε φλούδες ενός φρούτου που έχουμε ήδη καταναλώσει, καθώς θα είναι πιο δύσκολη η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Παίρνουμε ένα ολόκληρο μέτριο καρπούζι, το πλένουμε καλά και στη συνέχεια προσπαθούμε είτε με τον τρίφτη είτε με το μαχαίρι να αφαιρέσουμε το πράσινο περίβλημά του. Αφού γίνει αυτό, το κόβουμε και αφαιρούμε το εσωτερικό του, το φυλάσσουμε σε ένα σκεύος, ώστε να καταναλωθεί αργότερα.

Βήμα2: Πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε το εξωτερικό πράσινο περίβλημα του φρούτου σας. Πώς θα γίνει αυτό; Εξαρτάται το πόσο σκληρό είναι το καρπούζι που έχετε στα χέρια σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλό μαχαίρι είτε έναν τρίφτη. Αφού αφαιρέσουμε το εξωτερικό περίβλημα, τότε κόβουμε τις φλούδες σε κυβάκια. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και τα φύλλα αρμπαρόριζας -με ελάχιστο νερό για να μην κολλήσουν τα υλικά στον πάτο – και τις αφήνουμε να βράσουν έως ότου αποκτήσουν διαφάνεια και να μαλακώσουν. Αφότου μαλακώσουν, παίρνουμε το ραβδομπλέντερ και τις λιώνουμε. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία, ώστε να σιγοβράσει. Έπειτα από λίγα λεπτά, προσθέτουμε και τον χυμό των λεμονιών και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσει στον πάτο, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Θέλει περίπου 45 λεπτά για να είναι έτοιμη.

Πώς ελέγχουμε τις μαρμελάδες

Με τον παραδοσιακό τρόπο: Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα σε ένα λευκό πιατάκι. Αφήνουμε να κρυώσει και με το κουτάλι τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Αν βγουν υγρά και ενωθεί αμέσως, τότε θέλει κι άλλο δέσιμο.

Μετράμε τη θερμοκρασία: Με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής που έχουμε τοποθετήσει μέσα στην κατσαρόλα, μετράμε έως ότου φτάσει η μαρμελάδα τους 105º κελσίου. Το θερμόμετρο θα το βρείτε σε όλα τα ενημερωμένα καταστήματα με είδη οικιακής χρήσης,

cantina.protothema.gr/

Δείτε επίσης

Ελλάδα

Ναυπακτία: Εκτροπή οχήματος στον επαρχιακό δρόμο Αράχοβας -Κλέπας με σοβαρό τραυματισμό

17 Αυγούστου 2025
Ελλάδα

Προφυλακιστέοι ο 19χρονος και ο 27χρονος για τη φωτιά στα Συχαινά της Πάτρας

17 Αυγούστου 2025
Ελλάδα

Γενικός διευθυντής στον Ιωνικό ο Μεσολογγίτης Παναγιώτης Λινάρδος

17 Αυγούστου 2025
Ελλάδα

Πέντε συλλήψεις διοργανωτών πάρτι στο οποίο μέθυσε ανήλικη και εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση

17 Αυγούστου 2025
Ελλάδα

Ο χάρτης της καταστροφής στη βόρεια Χίο: Πάνω από 69.000 στρέμματα καμένα σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών

17 Αυγούστου 2025
Ελλάδα

Πλεύρης για μετανάστη που έβρισε τους Εύζωνες: Αγνόησε τις αρχές και αξίες της πατρίδας μας – Καμία ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές

17 Αυγούστου 2025
Load More
Next Post

Ναυπακτία: Εκτροπή οχήματος στον επαρχιακό δρόμο Αράχοβας -Κλέπας με σοβαρό τραυματισμό

Επικαιρότητα

Ελλάδα

Ναυπακτία: Εκτροπή οχήματος στον επαρχιακό δρόμο Αράχοβας -Κλέπας με σοβαρό τραυματισμό

17 Αυγούστου 2025
Ελλάδα

Καρπούζι: Δεν βγήκε καλό; -Φτιάχνουμε μαρμελάδα με 2 διαφορετικούς τρόπους

17 Αυγούστου 2025
Ελλάδα

Προφυλακιστέοι ο 19χρονος και ο 27χρονος για τη φωτιά στα Συχαινά της Πάτρας

17 Αυγούστου 2025
Ελλάδα

Γενικός διευθυντής στον Ιωνικό ο Μεσολογγίτης Παναγιώτης Λινάρδος

17 Αυγούστου 2025
Ελλάδα

Πέντε συλλήψεις διοργανωτών πάρτι στο οποίο μέθυσε ανήλικη και εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση

17 Αυγούστου 2025
Ελλάδα

Ο χάρτης της καταστροφής στη βόρεια Χίο: Πάνω από 69.000 στρέμματα καμένα σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών

17 Αυγούστου 2025
Ελλάδα

Πλεύρης για μετανάστη που έβρισε τους Εύζωνες: Αγνόησε τις αρχές και αξίες της πατρίδας μας – Καμία ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές

17 Αυγούστου 2025
Ελλάδα

Νεκρός πεζοπόρος που έκανε μοιραίο λάθος όταν είδε δηλητηριώδες φίδι

17 Αυγούστου 2025
Ελλάδα

Ο Μπόρις Τζόνσον επέλεξε και πάλι την Εύβοια για τις διακοπές του

17 Αυγούστου 2025
Ελλάδα

46χρονη στη Θεσσαλονίκη έριξε χλωρίνη στο πρόσωπο 38χρονου γιατί έκανε θόρυβο στη γειτονιά

17 Αυγούστου 2025
Aitolia News

Επικοινωνία | Όροι χρήσης
© 2024 aitolianews.gr

Κατηγορίες

  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Αθλητισμός
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Κυριακάτικα

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Δυτική Ελλάδα
    • Μεσολόγγι
    • Ναυπακτία
    • Ξηρόμερο
    • Περιφέρεια
  • Αθλητισμός
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Κυριακάτικα
No Result
View All Result

Επικοινωνία | Όροι χρήσης
© 2024 aitolianews.gr

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.