
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, όλοι αγαπάμε το καρπούζι και δεν λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι το καλοκαίρι. Ωστόσο, συχνά, αυτό που επιλέγουμε δεν είναι καλό -μπορεί να είναι άνοστο ή ζαχαρωμένο. Ακόμα και αν είναι νόστιμο, δεν παύει να είναι και ένα φρούτο με μεγάλο food waste, καθώς οι φλούδες του δεν τρώγονται. Όπως και αν έχει υπάρχουν τρόποι για να το καταναλώσουμε ολόκληρο χωρίς να πετάξουμε τίποτα. Έτσι λοιπόν, συγκεντρώσαμε για εσάς δύο εκδοχές. Σας δίνουμε μία συνταγή για την περίπτωση που το καρπούζι δεν είναι καλό και μία συνταγή για μαρμελάδα που γίνεται εύκολα από τις φλούδες του.
Πώς φτιάχνουμε μαρμελάδα από καρπούζι

Φτιάχνουμε μαρμελάδα με ολόκληρο καρπούζι – φλούδα και ψίχα
Υλικά
1 κιλό ψίχα καρπουζιού, στυμμένη, χωρίς κουκούτσια.
300γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 λεμόνι ακέρωτο
1-2 φύλλα αρμπαρόριζας
Εκτέλεση
Βήμα 1: Πλένουμε το καρπούζι και αφαιρούμε το εξωτερικό, σκούρο πράσινο μέρος. Κρατάμε μόνο το μαλακό πράσινο και την ψίχα. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ψίχα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Στύβουμε με τα χέρια το κάθε κομμάτι ξεχωριστά να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά και βάζουμε την ψίχα σε ένα μπολ. Ζυγίζουμε το περιεχόμενο που έμεινε και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα της ζάχαρης. Κόβουμε ένα λεμόνι στη μέση και το στύβουμε μέσα στο μπολ με το καρπούζι και τη ζάχαρη. Μεταφέρουμε την ψίχα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, την αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 3 ώρες αφήνουμε να στραγγίξει τον χυμό. Δεν χρειάζεται να διαλυθεί η ζάχαρη.
Βήμα 2: Στη συνέχεια αδειάζουμε το περιεχόμενο -που έχει στραγγίξει -στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και την αρμπαρόριζα. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή έως μέτρια θερμοκρασία το περιεχόμενο μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Όχι σε δυνατή θερμοκρασία γιατί θα καραμελώσει και θα σκουραίνει. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να δέσει ανακατεύοντας συχνά.
Βήμα 3: Τα κομμάτια του καρπουζιού θα μαλακώσουν αλλά δεν θα λιώσουν. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, αφαιρούμε τα φύλλα της αρμπαρόριζας και τις λεμονόκουπες και πολτοποιούμε το περιεχόμενο με μίξερ χειρός. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα πάνω στην εστία και αφήνουμε να πάρει μία βράση ώστε να γίνει το τελευταίο δέσιμο. Αν το περιεχόμενο κολλάει στον πάτο τότε η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Για σιγουριά χρησιμοποιείστε ένα θερμόμετρο για μαρμελάδες και αφήστε το να φτάσει στους 105º κελσίου.
Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια, σφραγίζουμε ερμητικά με το καπάκι, γυρνάμε το βάζο ανάποδα και αφήνουμε να κρυώσει.

Φτιάχνουμε Μόνο με φλούδα
Υλικά
500 γρ. Φλούδες καρπουζιού (μόνο το άσπρο μέρος τους)
400 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2 φύλλα αρμπαρόριζα
3 λεμόνια, τον χυμό τους
Διαδικασία
Βήμα 1: Για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα από τις φλούδες του καρπουζιού, είναι καλύτερο να ξεκινήσουμε τη διαδικασία από ένα ολόκληρο καρπούζι, δηλαδή να μη χρησιμοποιήσουμε φλούδες ενός φρούτου που έχουμε ήδη καταναλώσει, καθώς θα είναι πιο δύσκολη η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Παίρνουμε ένα ολόκληρο μέτριο καρπούζι, το πλένουμε καλά και στη συνέχεια προσπαθούμε είτε με τον τρίφτη είτε με το μαχαίρι να αφαιρέσουμε το πράσινο περίβλημά του. Αφού γίνει αυτό, το κόβουμε και αφαιρούμε το εσωτερικό του, το φυλάσσουμε σε ένα σκεύος, ώστε να καταναλωθεί αργότερα.
Βήμα2: Πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε το εξωτερικό πράσινο περίβλημα του φρούτου σας. Πώς θα γίνει αυτό; Εξαρτάται το πόσο σκληρό είναι το καρπούζι που έχετε στα χέρια σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλό μαχαίρι είτε έναν τρίφτη. Αφού αφαιρέσουμε το εξωτερικό περίβλημα, τότε κόβουμε τις φλούδες σε κυβάκια. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και τα φύλλα αρμπαρόριζας -με ελάχιστο νερό για να μην κολλήσουν τα υλικά στον πάτο – και τις αφήνουμε να βράσουν έως ότου αποκτήσουν διαφάνεια και να μαλακώσουν. Αφότου μαλακώσουν, παίρνουμε το ραβδομπλέντερ και τις λιώνουμε. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία, ώστε να σιγοβράσει. Έπειτα από λίγα λεπτά, προσθέτουμε και τον χυμό των λεμονιών και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσει στον πάτο, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Θέλει περίπου 45 λεπτά για να είναι έτοιμη.

Πώς ελέγχουμε τις μαρμελάδες
Με τον παραδοσιακό τρόπο: Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα σε ένα λευκό πιατάκι. Αφήνουμε να κρυώσει και με το κουτάλι τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Αν βγουν υγρά και ενωθεί αμέσως, τότε θέλει κι άλλο δέσιμο.
Μετράμε τη θερμοκρασία: Με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής που έχουμε τοποθετήσει μέσα στην κατσαρόλα, μετράμε έως ότου φτάσει η μαρμελάδα τους 105º κελσίου. Το θερμόμετρο θα το βρείτε σε όλα τα ενημερωμένα καταστήματα με είδη οικιακής χρήσης,
cantina.protothema.gr/