Το «Big Bang» της Σαντορίνης άλλαξε την εικόνα του τότε γνωστού κόσμου.
Οι ειδικοί συμφωνούν πως ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια που θέλουν έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη και τσουνάμι, η κατάσταση θα παραμείνει διαχειρίσιμη.
Ενδεικτικά, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης ανέφερε τη Δευτέρα πως «κατά πάσα πιθανότητα, αν το μάγμα φτάσει ως την επιφάνεια, δεν πρόκειται να έχουμε μία μεγάλη έκρηξη όπως ήταν η μινωική.
»Θα έχουμε μια έκρηξη σαν και αυτήν, αυτό είναι εικασία, σαν τις εκρήξεις του ’50 ή του 1922. Η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις, ιστορικά, κάθε περίπου 50 χρόνια κατά μέσο και κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε 10.000 – 15.000».
Τι είχε συμβεί όμως πίσω το 1613;
Το κρίσιμο ορόσημο για το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι το έτος 1613 π.Χ. όταν συνέβη η πιο ισχυρή έκρηξη ηφαιστείου που γνωρίσει ποτέ ο κόσμος.
Ειδικά για το συγκεκριμένο νησί, από την έκρηξη κατακρημνίστηκε σύσσωμος ο μαγματικός θάλαμος, δηλαδή το σώμα του ηφαιστείου. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήθηκαν τα τρία βασικά νησιά του συμπλέγματος, η Θήρα, η Θηρασιά και το Ασπρονήσι, ενώ ανάμεσά τους «έχασκε» πλέον η καλντέρα.
«Η ισχύς της έκρηξης του 1613 π.Χ. ήταν τεράστια. Ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη, που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, σαν πολλές ατομικές βόμβες Χιροσίμα μαζί. Τα πρώτα 24ωρα της έκρηξης σταμάτησε κάθε είδος ζωής σε ακτίνα 100 χλμ! Και κατόπιν ξεκίνησαν τα τσουνάμι», έχει υποστηρίξει ο έγκριτος ηφαιστειολόγος δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε μια αναπαράσταση της έκρηξης.
dnews.gr