Οι μέθοδοι, τα κέρδη και οι λόγοι πίσω από την επιλογή γιατρών ως κύριων θυμάτων
Μια οργανωμένη συμμορία, με επικεφαλής έναν 20χρονο δεξιοτέχνη του κλαρίνου, εξαπατούσε γιατρούς και ηλικιωμένους σε διάφορες περιοχές της χώρας, αποκομίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της συμμορίας επιδείκνυαν αξιοσημείωτη μεθοδικότητα και προσαρμοστικότητα, κάνοντας χρήση εφαρμογών όπως το «Iris» και τραπεζικών λογαριασμών σε Revolut για την άμεση μεταφορά των κερδών.
Η επιλογή των γιατρών
Η συμμορία, ιδιαίτερα η ομάδα που είχε ως αρχηγό τον νεαρό μουσικό, στόχευε συστηματικά γιατρούς. Με πρόσχημα ότι καλούσαν από λογιστήρια γνωστών κλινικών της Αθήνας, κατάφερναν να αποσπούν ευαίσθητες τραπεζικές πληροφορίες από τους ανυποψίαστους επαγγελματίες. Η πειθώ τους ήταν τόσο αποτελεσματική, που σε μια περίπτωση γιατρός έφτασε να απαγγείλει Όμηρο στον απατεώνα, πριν χάσει χιλιάδες ευρώ από τον λογαριασμό του.
Οι γιατροί επιλέγονταν επειδή θεωρούνταν οικονομικά ευκατάστατοι και συχνά είχαν αυξημένη εμπιστοσύνη σε φαινομενικά επίσημες επικοινωνίες. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαχείριση τηλεφωνημάτων από βοηθητικό προσωπικό διευκόλυνε την πρόσβαση στις πληροφορίες που αναζητούσε η συμμορία.
Μαζική εξαπάτηση και μεθοδικότητα
Η δράση της συμμορίας επεκτεινόταν σε πολλές περιοχές της χώρας, περιλαμβάνοντας την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, με τα επιβεβαιωμένα θύματα να ξεπερνούν τα 120 και τις απώλειες να αγγίζουν τις 630.000 ευρώ. Οι τηλεφωνικές απάτες πραγματοποιούνταν εν κινήσει, δυσκολεύοντας τον εντοπισμό τους, ενώ οι αρχηγοί των δύο ομάδων φρόντιζαν να προβάλλουν ένα «άλλο πρόσωπο» στα κοινωνικά δίκτυα, με έναν να εμφανίζεται ως πιστός χριστιανός και άλλον να συμμετέχει σε παραδοσιακά πανηγύρια.
Ανησυχία στον ιατρικό κόσμο
Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, εξέφρασε την ανησυχία της για τη στοχοποίηση των γιατρών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυξημένη προσοχή και καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τέτοιου είδους απάτες.
Η υπόθεση αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία της εγρήγορσης απέναντι σε νέες μορφές εγκληματικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα όταν οι απατεώνες επιδεικνύουν προσαρμοστικότητα και ευρηματικότητα στον τρόπο δράσης τους.
*Με πληροφορίες από εφημερίδα “Πολιτεία”
thebest.gr