Η κακοκαιρία που σάρωσε τις Κυκλάδες δεν άφησε τίποτα όρθιο στις «βιτρίνες» του ελληνικού τουρισμού. Η Πάρος και η Μύκονος, τα δύο πιο δημοφιλή νησιά της χώρας βρέθηκαν εγκλωβισμένα στο χάος που άφησε πίσω της μια καταιγίδα με χαρακτηριστικά τροπικού καιρικού φαινομένου.
Στην Πάρο, από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, ο ουρανός σκοτείνιασε και η βροχή δεν άργησε να μετατρέψει τους δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους. Η Νάουσα και οι Κολυμπήθρες βρέθηκαν στο επίκεντρο των φαινομένων: πλημμύρες, φερτά υλικά, λάσπη και αυτοκίνητα να παρασύρονται από τα νερά συνθέτουν ένα σκηνικό βιβλικής καταστροφής.
Για ώρες, η κυκλοφορία στους βασικούς οδικούς άξονες ήταν αδύνατη, καθώς ρέματα φούσκωσαν, δρόμοι κόπηκαν στα δύο και βράχια αποκολλήθηκαν από τις πλαγιές, καθιστώντας ακόμη και την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων εξαιρετικά δύσκολη. Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής πλημμύρισε από κλήσεις, ενώ η παρουσία των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής παρέμενε έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, υπό συνεχή επαγρύπνηση.
Στο νησί απεστάλη ελικόπτερο με στελέχη της ΕΜΑΚ, το οποίο, ωστόσο, δεν κατάφερε να προσγειωθεί εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών. Το απόγευμα, οι κάτοικοι ενημερώθηκαν μέσω μηνύματος από το 112 να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση, καθώς τα φαινόμενα χαρακτηρίζονταν επικίνδυνα και εκτός ελέγχου. Παράλληλα, αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων του νησιού για σήμερα, Τρίτη.
Λίγες ώρες αργότερα, η Μύκονος ακολουθούσε τον ίδιο δρόμο. Χαλάζι και βροχή χτύπησαν με μανία το νησί των ανέμων, προκαλώντας ανάλογες εικόνες χάους. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και μέσω του 112 διαβιβάστηκε αυστηρή οδηγία για αποφυγή κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο.
Οι ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν αυτοκίνητα, τα οποία εγκλωβίστηκαν μέσα στα στενά σοκάκια του νησιού. Σε αρκετά σημεία, η στάθμη του νερού ξεπέρασε το ένα μέτρο, μετατρέποντας δρόμους σε ποτάμια και καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση οχημάτων και πεζών. Δεκάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, αδυνατώντας να απομακρυνθούν, ενώ οι αρχές δέχθηκαν αλλεπάλληλες κλήσεις για βοήθεια.
Οι ουρανοί άνοιξαν και πάνω από τη Σύρο, ενώ στη χερσαία Ελλάδα, η Εθνική Οδός Κορίνθου – Τριπόλεως «ντύθηκε» στα λευκά, όταν ισχυρή χαλαζόπτωση σκέπασε το οδόστρωμα, αναγκάζοντας δεκάδες οδηγούς να ακινητοποιηθούν κάτω από γέφυρες για προστασία.
Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ παραμένει σε ισχύ, με τη βαριά κακοκαιρία να κινείται προς τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Ωστόσο, οι πληγές που άνοιξε στις Κυκλάδες – και κυρίως στην Πάρο και τη Μύκονο – θα χρειαστούν χρόνο για να επουλωθούν.
Τσατραφύλλιας: «Αν έβρεχε το Πάσχα στην Πάρο και τη Μύκονο όπως σήμερα, τι θα γινόταν;»
Με μια ανησυχητική, αλλά απολύτως ρεαλιστική υπόθεση, ο μετεωρολόγοςΓιώργος Τσατραφύλλιας επιχειρεί να αναδείξει τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με την έλλειψη εκπαίδευσης και υποδομών στα ελληνικά νησιά.
Αφορμή στάθηκαν οι χθεσινές ισχυρές βροχοπτώσεις στην Πάρο και τη Μύκονο, οι οποίες σημειώθηκαν εκτός τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, ο έμπειρος μετεωρολόγος δεν δίστασε να θέσει το εξής υποθετικό αλλά απολύτως πιθανό σενάριο:
«Σε λίγες ημέρες γιορτάζουμε το Πάσχα και αναμένεται το νησί της Πάρου και της Μυκόνου να βουλιάξουν από κόσμο. Αν οι σημερινές βροχοπτώσεις γινόντουσαν τότε (καθόλου απίθανο σενάριο), τι θα γινόταν;», διερωτάται με νόημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ποσότητα νερού που έπεσε στα δύο νησιά ήταν εντυπωσιακή και ενδεικτική της έντασης των φαινομένων:
«Μέσα σε λίγες ώρες έπεσε περίπου το νερό όλου του μήνα στην Πάρο και το διπλάσιο νερό που πέφτει όλο τον Μάρτιο στη Μύκονο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο protothema.gr.
Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας τονίζει ότι σε ένα τέτοιο υποθετικό σενάριο, ακόμη και η αποστολή ειδοποιήσεων μέσω του 112 δεν θα ήταν αρκετή για την αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού, αν δεν υπάρχουν υποδομές και επαρκής εκπαίδευση:
«Το 112 από μόνο του δεν αρκεί όταν ο κόσμος είναι ανεκπαίδευτος στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, πόσο μάλιστα όταν δεν υπάρχουν και κατάλληλες υποδομές προσαρμοσμένες στη νέα πραγματικότητα!», προειδοποιεί.