«Φρένο» και στην πολιτική προστασία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση“, σύμφωνα με την οποία διακοπή εργασιών στα αντιπλημμυρικά του Ευήνου, ενώ θα έπρεπε στην επανεκκίνηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα έργα πολιτικής προστασία να είχαν προτεραιότητα
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Το πρόβλημα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στα δημόσια έργα λόγω της προβληματικής ταμειακής ροής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι γνωστό και καιρό και δυστυχώς δεν μπορούμε να μιλάμε για επίλυση στο σύνολό του, αλλά ίσως μόνο για μια μερική άμβλυνσή του.
Παρά το γεγονός ότι τον Οκτώβριο πέρασε από τη Βουλή και συμπληρωματικός προϋπολογισμός με αύξηση κατά 900 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δη από το εθνικό σκέλος του αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών που στις περισσότερες περιπτώσεις πάνε αρκετό περισσότερο από έξι μήνες. Το μόνο παρήγορο είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει διάλυση κάποιας εργολαβίας και το πρόβλημα έχει μείνει απλώς στις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.
Όμως ανάλογα με το έργο για το οποίο γίνεται κάθε φορά λόγος ανακύπτουν και άλλα ζητήματα, κάποιες μάλιστα φορές πάρα πολύ σοβαρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναγκάστηκε να δεχθεί τη δήλωση διακοπής εργασιών που έκανε ο ανάδοχος του έργου για τη συντήρηση και αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών έργων του Ευήνου (προϋπολογισμού 6,6 εκατ. ευρώ).
Έτσι οποιοδήποτε τυχόν έκτακτο πρόβλημα ανακύψει στον Εύηνο, καθώς ήδη βρισκόμαστε στο χειμώνα, δεν θα μπορέσει η Περιφέρεια να το αντιμετωπίσει μέσα από την συγκεκριμένη εργολαβία που μέχρι πρόσφατα ήταν ενεργή και πλέον μπήκε στον «πάγο».
Μάλιστα από την πλευρά του αναδόχου αποσύρθηκαν και τα μηχανήματα που βρίσκονταν στην περιοχή του Τρικόρφου, καθώς δύο λογαριασμοί του έργου παραμένουν απλήρωτοι. Μάλιστα πρόκειται για λογαριασμούς που υποβλήθηκαν πριν από 12 και έξι μήνες αντίστοιχα!
Δυστυχώς δεν φτάνει που το Κράτος καθυστερεί να πληρώσει, όταν έρχονται χρήματα δεν φαίνεται να γίνεται κάποια προτεραιοποίηση των έργων ως προς την αναγκαιότητά τους, ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον όταν μιλάμε για έργα που άπτονται ζητημάτων της πολιτικής προστασίας.
Έτσι στην επόμενη φυσική καταστροφή, όπως συνέβη πρόσφατα στη Ρόδο, παρά το γεγονός ότι το Κράτος κεντρικά διατηρεί τη λογική σε κάποιο βαθμό «δεν πληρώνω», θα πετάξει το… μπαλάκι των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων ξανά στην Αυτοδιοίκηση, είτε στην Περιφέρεια, είτε στο Δήμο…
Στους πρωταθλητές των πλημμυρών η Αιτωλοακαρνανία
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή μάλιστα που τα στοιχεία της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για την τελευταία δεκαετία αναδεικνύουν τηΔυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία ειδικότερα πρωταθλήτρια στις κηρύξεις έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας μετά από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία για την περίοδο 2014 – 2023, που δημοσιοποίησε το Τμήμα Τεκμηρίωσης, Ερευνών και Στατιστικής της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 65,2% των κηρύξεων αφορούσε φαινόμενα έντονης βροχόπτωσης-πλημμύρας, τα οποία έπληξαν περιοχές και των τριών περιφερειακών της ενοτήτων, ενώ το 17,4% αφορούσε δασικές πυρκαγιές κυρίως στις ΠΕ Ηλείας και Αχαΐας.
Μάλιστα στην Αιτωλοακαρνανία το ποσοστό των πλημμυρών που οδήγησε σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης ξεπερνά το 85%.
Επίσης, 14 φορές περιοχές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι οποίες σε διάρκεια ξεπέρασαν τα δύο έτη, εξαιτίας καταστροφών που προκλήθηκαν από έντονη βροχόπτωση ή πλημμύρα.
Σύμφωνα της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας στην Αιτωλοακαρνανία υπήρξαν το 2015 τρεις αποφάσεις κήρυξης έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμύρας – κατολισθήσεων. Δύο το 2016, πέντε το 2017 (όταν σημειώθηκε η κατολίσθηση στην Κλεισούρα και η μεγάλη πλημμύρα που έπληξε το Ζευγαράκι), πέντε επίσης το 2019, τρεις το 20220 και έξι το 2021, όταν είχαμε την πτώση των γεφυρών στον Εύηνο και τις μεγάλες κατολισθήσεις στην περιοχή της Μακρυνείας και του Αρακύνθου.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”